Scriitorul şi regizorul Wajdi Mouawad va fi prezent în Capitală între 1 şi 3 iunie

Scriitorul şi regizorul Wajdi Mouawad va fi prezent în Capitală între 1 şi 3 iunie, iar spectacolul "Singuri/ Seuls", scris, regizat şi interpretat de dramaturg, va fi jucat pe scena Teatrului Bulandra, pe 2 iunie, de la ora 19.00, informează Institutul Francez din Bucureşti.

129 afișări
Imaginea articolului Scriitorul şi regizorul Wajdi Mouawad va fi prezent în Capitală între 1 şi 3 iunie

Wajdi Mouawad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

De origine libaneză, acesta şi-a făcut debutul în Franţa, ca mai apoi să se stabilească în Canada. El a fost recompensat cu numeroase distincţii, printre care şi marele premiu pentru teatru al Academiei Franceze.

Totodată, Mouawad este unul dintre creatorii de teatru cei mai apreciaţi de critici şi de public.

Filmul "Incendies", de Denis Villeneuve, o producţie Canada/ Franţa ce are la bază piesa omonimă a acestuia, a produs o impresie puternică atât publicului, cât şi criticilor, lungmerajul fiind recompensat cu premii la Veneţia şi Toronto.

De curând, spectacolul a fost montat la Timişoara de Radu-Alexandru Nica. Publicul va putea vedea lungmetrajul ce vorbeşte despre o poveste de familie cu mari încrengături, duminică, de la ora 19.00, la sala de cinema Elvira Popescu a Institutului Francez. După proiecţie va avea loc o discuţie cu scriitorul.

De asemenea, luni, de la ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei a Teatrului Bulandra va fi prezentat spectacolul "Singuri/ Seuls", scris, regizat şi interpretat de Wajdi Mouawad, care îşi pune, cu intuiţie, problema relaţiei cu limba maternă atunci când trăieşti într-o altă limbă, una învăţată raţional.

Spectacolul va putea fi văzut şi la Festivalul Internaţional de la Sibiu, pe 6 iunie.

Totodată, pe 3 iunie, de la ora 11.00, Wajdi Mouawad îi aşteaptă pe iubitorii de literatură la Librăria Humanitas Cişmigiu la o discuţie despre carte şi teatru.

Piesele şi spectacolele sale, ale căror subiecte sunt adevărate tragedii (post)moderne, deloc comode, uneori chiar agresiv de realiste şi de o sinceritate bulversantă prin radiografierea atrocitaţilor lumii şi omului contemporan, exprimă convingerea creatorului lor.

"Un artist este precum un scarabeu, se hrăneşte cu excrementele celorlalţi/ societăţii extragând de acolo elementele necesare pentru a crea opere care îi bulversează şi îi facinează pe ceilalţi. Artistul, asemenea unui scarabeu, se hrăneşte cu mizeria lumii în care trăieşte şi din această mizerie abjectă reuşeşte, câteodată, să facă să apară frumuseţe", spune Wajdi Mouawad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici