Festivalul DaKINO 23: Scurtmetrajul "Someone may drop a cigarette butt", câştigătorul trofeului - FOTO

Scurtmetrajul "Someone may drop a cigarette butt", regizat de croatul Josip Visković, a câştigat, sâmbătă, trofeul celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, premiul pentru scenariu revenindu-i Georgianei Constantin, pentru "Dialoguri terapeutice", de Andrei Georgescu.

206 afișări
Imaginea articolului Festivalul DaKINO 23: Scurtmetrajul "Someone may drop a cigarette butt", câştigătorul trofeului - FOTO

Scurtmetrajul "Someone may drop a cigarette butt", al croatului Josip Visković - trofeul DaKINO 23 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

De asemenea, la gala de decernare a premiilor, care s-a desfăşurat la CinemaPRO din Capitală, din cele 26 de pelicule aflate în competiţia Festivalului Internaţional de Film DaKINO, scurtmetrajele "Inconspicuous", de Barbara Medajska, şi "Gagarin and Me", de Mihajlo Jevtic, au fost recompensate cu premiul special al juriului.

Totodată, premiul pentru regie i-a revenit Marie-Elsei Sgualdo, pentru scurtmetrajul "On the beach", iar premiul publicului a fost înmânat de fondatorul festivalului, Dan Chişu, regizorului Ioachim Ciobanu, pentru pelicula "Grindcore".

Juriul Festivalului DaKINO a fost format din regizorul Stere Gulea (preşedinte), producătoarea Dorota Roszkowska, actriţa Cosmina Stratan, membrul Academiei de Film Europene (EFA) Thom Palmen şi criticul de film Dragoş Marin.

Preşedintele juriului, Stere Gulea, a spus, la finalului galei de decernare a premiilor, că Festivalul Internaţional de Film DaKINO a fost o experienţă foarte plăcută. "Colegii din juriu au fost oameni extrem de competenţi, nici nu a durat prea mult ca să stabilim palmaresul şi nu au fost discuţii în contradictoriu cum se mai întâmplă la jurizări şi nici măcar compromisuri politice", a declarat Stere Gulea.

De asemenea, Dan Chişu, fondatorul festivalului, a declarat pentru MEDIAFAX că ediţia din acest an a evenimentului cinematografic a fost una foarte intensă. "În prima zi (a festivalului, n.r.) a fost foarte multă lume, ceea ce subliniază şi calitatea filmului ("Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel", n.r.) din prima zi, vorbim de o prezenţă extraordinară. Wes Anderson face filme care întotdeauna au avut ceva de spus. Foarte important este că vine lumea la festival. Scurt, intens, suntem în plină criză, nu ne mai permitem, ca pe vremuri, să facem şapte zile de festival", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Chişu.

Pe de altă parte, Dan Chişu a afirmat că a fost interesantă competiţia de scurtmetraje a celei de-a 23-a ediţii a festivalului. "(...) şi partea românească a fost foarte interesantă. Îmi pare rău că nu a câştigat un film românesc, dar asta e decizia juriului. Eu aveam un favorit printre filmele româneşti - e vorba de "Tati" (regizat de Roxana Andrei, n.r.) -, dar se vede clar prin acest lucru că nu am nicio legătură cu ce se întâmplă în festival", a mai spus acesta.

De asemenea, el este de părere că tinerii regizori români care au fost prezenţi în competiţia festivalului au şansa să crească, subliniind că "nu au posibilitatea de a face film". "Să sperăm că se va schimba ceva în situaţia aceasta privind finanţarea filmului pentru debutanţi, pentru că, având în vedere cum s-a aşezat acest punctaj pentru concurs, cu timpul, regizorii care adună mai multe puncte, automat vor avea mai multe şanse, iar această situaţie nu va determina decât lipsa de şansă pentru un debutant", a completat acesta.

Scurtmetrajele câştigătoare ale ediţiei din acest an a Festivalului DaKINO vor fi proiectate duminică, de la ora 14.00, la Hollywood Multiplex Bucureşti Mall.

Cea de-a 23-a ediţie a festivalului este organizată de Fundaţia DaKINO şi Asociaţia FAMart, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Primăriei sectorului 3.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici