Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 aprilie

1945 - A murit Adolf Hitler, dictatorul nazist al Germaniei (n. 20 aprilie 1889).

700 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 aprilie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 30 aprilie

1777 - S-a născut matematicianul Friedrich Gauss.


1789 - George Washington a devenit primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.


1870 - S-a născut compozitorul Franz Lehár, celebru prin operetele sale ( "Văduva veselă", "Bărbatul cu trei neveste", "Mazurca albastră") (m. 24 octombrie 1948)


1870 - A murit Eftimie Murgu, unul din conducătorii Revoluţiei române de la 1848.(n. 1805)


1883 - A murit pictorul francez Edouard Manet, precursorul impresionismului. (Concert în parcul Tuilleries, Dejunul pe iarbă, Olympia, Bar la Folies-Bergère) (n. 23 ianuarie 1832)


1893 - S-a născut Joachim von Ribbentrop, ministrul nazist al afacerilor externe (m. 1946)


1946 - Ziua de naştere a regelui Suediei Carl al XVI-lea Gustaf.


1948 - A fost creată Organizaţia Statelor Americane.


1970 - Preşedintele Nixon anunţă că forţele Statelor Unite şi ale Vietnamului de Sud vor invada Cambodgia pentru atacarea "templelor" folosite de forţele comuniste.


1975 - Trupele nord-vietnamze ocupă sediile principalelor instituţii din capitala Vietnamului de Sud, în timp ce ultimii puşcaşi marini părăseau, cu un elicopter, ambasada Statelor Unite din Saigon. Căderea Saigonului a marcat sfârşitul războiului dintre Vietnamul de Nord, sprijinit de China şi URSS şi Vietnamul de Sud, sprijinit de SUA. 


1979 - A murit Pantelimon N. Halippa, luptător pentru cauza unirii Basarabiei cu România, poet şi publicist. (n. 1 august 1883)


1983 - A murit coregraful rus George Balanchine, creatorul Şcolii Americane de Balet (n. 22 ianuarie 1904)


1996 - În urma dezbaterilor din Camera Deputaţilor s-a hotărît că lucrările de amenajare a Canalului Bucureşti-Dunăre să fie continuate, acestea fiind prevăzute în proiectul de lege privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional.


2006 - A încetat din viaţă filosoful, politologul şi jurnalistului Jean-François Revel. Gânditor de stânga o perioada insemnată din viaţa sa, apropiat al presedintelui Francois Mitterand, gorbaciovist, a îmbrăţişat concepţii liberale spre sfârşitul vieţii (n. 1924 la Marsilia).


2006 - A încetat din viaţă John Kenneth Galbraith, unul dintre cei mai influenţi economişti ai secolului XX. Profesor la Princeton şi Harvard, a fost consilier al preşedintelui John Fitzgerald Kennedy. A influenţat o serie de politicieni, printre care şi actualul premier britanic, Tony Blair. (Născut în 1908 în Canada).


2010 - Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, după patru ore de dezbateri la proiectul Legii educaţiei, ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial


2013  - Prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare; Willem-Alexander, în vârstă de 46 de ani, devine primul dintr-o generaţie nouă de suverani europeni care urcă pe tron, precum şi primul moştenitor de sex masculin al tronului olandez din 1890

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici