Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 decembrie

La data de 9 decembrie 1641 a încetat din viaţă Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist al secolului al XVII-lea. Elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme în Anglia, Van Dyck a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I, influenţând arta engleză a vremii. Printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără: "Încoronarea cu spini", "Portretul lui Carol I, regele Angliei", "Snyders şi soţia sa" (n. 22 martie 1599).

328 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 9 decembrie

Anthonius Van Dyck (Imagine: Mediafax Foto/AFP)


1608 - S-a născut John Milton, poet şi publicist, participant la Revoluţia burgheză din Anglia (poeme epice de inspiraţie biblică: "Paradisul pierdut", "Paradisul regăsit") (m. 8 noiembrie 1674)


1717 - S-a născut Johann Jachim Winckelmann, estetician ("Istoria artei în Antichitate") (m. 8 iunie 1768)


1868 - S-a născut chimistul Fritz Haber (m. 29 ianuarie 1934)


1878 - S-a născut marele Duce Mihail, fratele ultimului ţar al Rusiei (m. 10 iulie 1918)


1878 - S-a născut Emil Haţieganu, om politic şi jurist, membru de onoare al Academiei Române (m. 13 mai 1959)


1882 - S-a născut compozitorul Joaquin Turina (m. 14 ianuarie 1949)


1894 - În Bucureşti a circulat primul tramvai electric


1916 - S-a născut Kirk Douglas, actor; în 1996 i s-a decernat Premiul Oscar pentru întreaga activitate ("Spartacus", "Champion")


1941 - China declară război Japoniei, Germaniei şi Italiei


1991 - Au început lucrările reuniunii de la Maastricht (Olanda) a ţărilor membre ale Comunităţii Europene, în cadrul căreia conducătorii celor 12 ţări membre urmau să decidă asupra viitoarei configuraţii politice a continentului european. Tratatul de uniune pe care cei 12 îl aveau în vedere prevedea crearea unei monede unice şi o schiţă de politică externă comună pentru Europa de după Maastricht


2010 - A încetat din viaţă saxofonistul american de jazz James Moody, un maestru al improvizaţiei, celebru pentru compoziţia "Moody's Mood for Love". În 2007 a fost recompensat de Kennedy Center din Washington cu distincţia Living Jazz Legend Award (n. 26 martie 1925)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici