VIDEO  Sfântul Apostol Iuda Tadeu, ruda Domnului, este serbat pe 19 iunie. I se spune şi „ocrotitorul celor deznădăjduiţi”

Sfântul Apostol Iuda Tadeu, ruda Domnului, unul din cei 12 apostoli, şi este numit şi "sfântul cauzelor pierdute", "ocrotitorul celor deznădăjduiţi", sfântul este grabnic ajutător, fiind mijlocitor în situaţii disperate, greu de rezolvat, este serbat în calendarul ortodox pe 19 iunie.

1074 afișări
Imaginea articolului Sfântul Apostol Iuda Tadeu, ruda Domnului, este serbat pe 19 iunie. I se spune şi „ocrotitorul celor deznădăjduiţi”

Sfântul Apostol Iuda Tadeu, ruda Domnului, este serbat pe 19 iunie. I se spune şi „ocrotitorul celor deznădăjduiţi”

Sfântul Apostol Iuda Tadeu ş-a născut în Nazaretul Galileii, fiind fiul lui Iosif, logodnicul Preacuratei Fecioare Maria şi al Salomeei - fiica lui Agheu, fiul lui Varahie şi fratele lui Zaharia (tatăl Sfântului Ioan Botezătorul). Fraţii sfântului Iuda Tadeu sunt pomeniţi în Evanghelia lui Matei: Iacob, Iosie şi Simon.

Deşi se putea numi drept frate al lui Hristos cu aceeaşi îndreptăţire ca şi Iacob, sfântul nu a făcut-o, scfrie pravila.ro. Sfântul Apostol Iuda Tadeu se numeşte pe sine Iuda al lui Iacov - adică fratele lui Iacov cel numit fratele Domnului -, căci pentru smerenie, singur s-a făcut nevrednic să se numească fratele Domnului după trup, de vreme ce la început a greşit din neştiinţă faţă de El, pe de o parte pentru necredinţă, iar pe de alta pentru neiubirea de frate.â

Mirele din Cana Galileei

Iuda Tadeu a fost mirele din Cana Galileei, la a cărui nuntă Hristos a săvârşit minunea schimbării apei în vin, gradul foarte apropiat de rudenie explicând prezenţa Mântuitorului Hristos la această nuntă.

Sfântul Apostol Iuda Tadeu avea mare râvnă pentru Hristos şi dorea ca toată lumea să-L cunoască pe Hristos, adevăratul Dumnezeu, să creadă într-însul, să-L iubească şi să-şi câştige mântuirea.

După toate probabilităţile, Sfântul vorbea şi greacă şi aramaică, aşa cum era obiceiul contemporanilor din zona sa.
Sfântul Apostol Tadeu a predicat Evanghelia în Iudea, în Samaria, în Galileea, în Siria, în Arabia ajungând până în Mesopotamia, unde Sfântul Iuda Tadeu a ajuns în jurul anului 37 şi a condus Biserica înfiinţată de Sfântul Apostol Toma până în anul 52.

Regele Ananun a poruncit omorârea Sfântului Tadeu

În anul 45, pentru a predica Evanghelia lui Hristos, Sfântul Apostol Tadeu a călătorit prin Armenia; mulţi locuitori din această regiune au fost convertiţi la credinţa în Hristos, iar multe comunităţi creştine au fost înfiinţate în taină.

Conform lui Eusebiu de Cezareea, sfântul s-a întors la Ierusalim în anul 62 şi a asistat la alegerea fratelui său, Sfântul Simeon, episcop de Ierusalim.

În jurul anului 66, regele Ananun a ordonat omorârea Sfântului Tadeu, în Edesa. Astfel, sfântul a fost prins de necredincioşi, care l-au răstignit şi l-au omorât cu săgeţi, alături de el a fost martirizat şi Sfântul Apostol Simon Zilotul.

Fiica regelui Ananun, anume Sandokht, care fusese deja convertită la Hristos, a fost omorâtă împreună cu Sfântul Tadeu; mormântul sfintei muceniţe se află lângă localitatea Ghara Kilise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici