Street Delivery 2011: Ce evenimente vor avea loc în Bucureşti şi Timişoara

Cea de-a şasea ediţie a Street Delivery, un eveniment urban de arhitectură şi artă, se va desfăşura în perioada 10 - 12 iunie, la Bucureşti, la manifestare fiind înscrise peste 300 de proiecte în vederea creării pietonalei Verona, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

843 afișări
Imaginea articolului Street Delivery 2011: Ce evenimente vor avea loc în Bucureşti şi Timişoara

Street Delivery 2011: Ce evenimente vor avea loc în Bucureşti şi Timişoara (Imagine: Cosmin Andrei/Mediafax Foto)

Street Delivery îşi propune să transforme strada Arthur Verona într-un traseu cultural pietonal ce va face legătura directă între Grădina Icoanei şi Parcul Cişmigiu, înlesnind astfel traversarea oraşului pe axa est-vest. Scopul proiectului este să convingă autorităţile române să participe la crearea unei promenade înverzite pentru bucureşteni.

În mod concret, străzile Arthur Verona (Bucureşti) şi Florimund de Mercy (Timişoara) vor deveni insule autonome în centrul oraşului, proiecte pilot pentru cum poate arăta un oraş care îşi respectă pietonii. În cadrul Street Delivery, se vor regăsi diverse arte, arhitectură, urbanism, ecologie, film, mâncare sănătoasă, muzică, sport, jocuri pentru copii, ateliere şi un târg.

Ediţia 2011 a Street Delivery de la Timişoara se va desfăşura între 11 - 12 iunie.

"În Timişoara, după doar trei ediţii Street Delivery, Primăria a aprobat transformarea pietonală a străzii Florimund de Mercy, adiacentă Pieţei Unirii. În Bucureşti, planul urbanistic zonal a fost validat de autorităţi, apoi uitat într-un sertar. Planul prevede plantarea de copaci, pavarea cu piatră cubică a unor porţiuni de stradă, înlesnirea circulaţiei auto în zona străzii Jean Luis Calderon, monumente de for public, parcaje subterane şi un pasaj pietonal sub B-dul Magheru, restaurarea istorică a Grădinei Icoanei şi a Grădinei Universitarilor, conservarea şi revitalizarea a 25 de monumente istorice de-a lungul traseului pietonal, dintre care Şcoala Centrală, Blocul ARO, Biserica Anglicană, Casa Universitarilor, Casa Dimitrie Sturdza, Casa Ion Mincu, Hotel Ambasador sunt printre cele mai cunoscute", se arată în comunicatul organizatorilor.

Proiectele culturale care se vor desfăşura pe stradă în perioada 10 - 12 iunie sunt bazate pe înscrieri deschise tuturor organizaţiilor şi persoanelor fizice preocupate de oraş şi de locuitorii săi. "Am fost surprinşi să primim un număr mare de idei de o calitate excelentă - peste 300 în Bucureşti şi peste 50 în Timişoara - chestiune pe care o interpretăm ca pe un semn de maturizare a societăţii civile româneşti", se spune în comunicat.

Pe scena de muzică de la Street Delivery 2011 vor susţine recitaluri circa 50 de artişti, printre care Ghostpoet, Alexander Robotnick şi SubCarpaţi. Ghostpoet, nigerianul britanic comparat de critici cu Tricky şi The Streets, va cânta sâmbătă seara pe scena de la Grădina Icoanei, accesul la eveniment fiind liber. Alexander Robotnick, veteranul muzicii electronice italiene, are 63 de ani şi este DJ. Arătând că nu e niciodată prea târziu să faci ce îţi place, el va continua petrecerea Street Delivery la Club Berlin, cei interesaţi putând avea acces la eveniment contra sumei de 15 lei (pentru cei care şi-au cumpărat bilet pe strada Verona). Pe de altă parte, SubCarpaţi, noua senzaţie a underground-ului muzical românesc, va lansa compilaţia "Culese din cartier" pe 12 iunie, de la ora 20.00.

Şi Institutul Cultural Român va fi prezent la Street Delivery Bucureşti cu un stand şi o serie de evenimente: o expoziţie multimedia, o proiecţie de filme, un concert fado şi un picnic multicultural, informează un comunicat al instituţiei.

Vineri, de la ora 19.00, la ceainăria Cărtureşti va fi vernisată o expoziţie multimedia de reclame vechi româneşti. Expoziţia prezintă manifestări publicitare româneşti din perioada 1860-1989: ziare, broşuri, obiecte din colecţia Florian Ciobanu, precum şi spoturi video. Campanii integrate din 1938 pentru Fabrica de ciocolată şi produse zaharoase Regina Maria sau pentru faimoasa bere Bragadiru, reclame la săpunul Pisica, nectarul Mamaia, dar şi scurtmetraje pentru promovarea turismului românesc (Sighişoara, Dracula) se vor regăsi în cuprinsul acestei expoziţii-eveniment deschise până pe 30 iunie 2011.

În aceeaşi seară, în Grădina Verona, de la ora 21.00, sub genericul "Natura contradictorie a Bucureştiului", vor fi proiectate două scurtmetraje documentare cu tematică urbană: "City Skills 4 Life" de Gabriela Massaci şi Eugen Ciocan (2010) şi "Casa Poporului 3+5" de Dorin Ştefan (2010). Cele două filme au fost prezentate în premieră la Bienala de Arhitectură de la Londra 2010.

Sâmbătă şi duminică, de la ora 18.00, Grădina Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) va găzdui un picnic intercultural constând într-un atelier de improvizaţie cu participarea unor traducători, scriitori şi desenatori. Totodată, sâmbătă seara, de la ora 19.00, în Grădina Verona va avea loc un concert de fado susţinut de Vicente & José da Câmara.

Street Delivery Bucureşti este un eveniment propus şi organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Primăriei Municipiului Bucureşti, Primăriilor Sectorului 1 şi 2 şi a comunităţii de pe strada Arthur Verona.

Street Delivery Timişoara este un eveniment propus şi organizat de Fundaţia Cărtureşti cu sprijinul Consiliului Local Timişoara, al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Plai, Camarila Culturală şi comunitatea de pe strada Florimund de Mercy.

Anul trecut, la Street Delivery de la Bucureşti au fost prezenţi 21.000 de participanţi, organizându-se 63 de ateliere, 65 de evenimente de arhitectură şi urbanism, 65 de evenimente artistice, 25 de expozanţi la târg, 11 proiecţii de film, 5 piese de teatru şi improvizaţie, 26 de evenimente dedicate copiilor şi 26 de concerte, printre care primul concert al trupei franceze Poni Hoax în România.

În schimb, la Street Delivery Timişoara, anul trecut, au fost prezenţi 4.000 de participanţi, care au "locuit" pe strada Mercy printre 47 de proiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici