Târgul Gaudeamus 2012: Noi cărţi de Radu Paraschivescu şi Filip Florian şi întâlniri cu Pascal Bruckner, printre evenimente

Ediţia de anul acesta a Târgului Gaudeamus aduce la Bucureşti noi titluri semnate de autori autohtoni, precum "Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri", de Radu Paraschivescu, "Toate bufniţele", de Filip Florian, dar şi întâlniri cu invitatul special al evenimentului, Pascal Bruckner.

2219 afișări
Imaginea articolului Târgul Gaudeamus 2012: Noi cărţi de Radu Paraschivescu şi Filip Florian şi întâlniri cu Pascal Bruckner, printre evenimente

Târgul Gaudeamus 2012: Noi cărţi de Radu Paraschivescu şi Filip Florian şi întâlniri cu Pascal Bruckner, printre evenimente (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, ediţia a XIX-a, se va desfăşura de miercuri până duminică (21-25 noiembrie), în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Anul acesta, organizatorii târgului sărbătoresc limba şi cultura română în integralitatea ei, prin participarea Moldovei ca invitat de onoare - o provocare la dialog şi o reconectare necesară la noutatea vieţii culturale şi editoriale de peste Prut. Astfel, pe lângă scriitorii şi oamenii de cultură moldoveni invitaţi, târgul se va bucura de prezenţa jurnaliştilor de la Teleradio Moldova.

De asemenea, după ce a fost invitată de onoare în 2011, Italia revine la Gaudeamus 2012 ca partener privilegiat: nume de rezonanţă ale literaturii italiene actuale, jurnalişti, dar şi editori şi agenţi literari vor fi protagoniştii evenimentelor organizate în acest an la standul acestei ţări.

Târgul Gaudeamus inaugurează în acest an o secţiune dedicată agenţilor literari care activează pe piaţa internaţională de carte: o oportunitate pentru autorii, editorii, dar şi traducătorii şi agenţii literari din România de a se întâlni faţă în faţă, la Bucureşti, cu reprezentanţi ai unor importante agenţii literare străine. Pe întreaga durată a târgului va funcţiona Centrul Internaţional de Agenţii Literare, un spaţiu special amenajat în care vor fi programate întâlnirile profesionale. De asemenea, joi, între orele 11.30 şi 13.30, va avea loc în Sala Cupola (Pavilionul Central Romexpo) masa rotundă cu tema "Rolul agenţilor literari pe piaţa internaţională de carte în era electronică". Evenimentul va fi moderat de Simona Kessler şi va aduce în prim-plan profilul specific al agenţilor literari în dinamica schimburilor de drepturi de autor şi de traduceri. La eveniment vor participa agenţi literari din Italia, Franţa, Germania, Anglia, Spania, Turcia, SUA şi România, editori şi autori români.

Organizatorii târgului Gaudeamus au iniţiat un proiect de readucere în atenţie a editurilor dispărute în ultimii ani din peisajul editorial românesc, care deţin încă, în mod direct sau prin reprezentanţi legali, un fond de carte comercializabil. Aceste edituri vor putea fi reprezentate de deţinătorii legali ai fondului lor de carte în cadrul unui stand comun acordat cu titlu gratuit de organizatorii târgului. Cărţile vor putea fi comercializate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce priveşte ofertele editurilor, acestea prezintă, ca în fiecare an, reduceri de până la 50%, cărţi la 10 lei şi, înainte de toate, noi titluri. Autorii români vin şi ei cu volume noi. Astfel, printre ofertele Humanitas se află cel mai nou volum al lui Andrei Pleşu, "Adevărul ca poveste", cel mai nou titlu semnat de Radu Paraschivescu, "Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri", în timp ce Polirom şi Cartea Românească aduc noi titluri de Radu Aldulescu - "Cronicile genocidului" - şi Filip Florian - "Toate bufniţele".

De la Gaudeamus nu lipsesc nici numele mari ale literaturii internaţionale. Dacă Editura Trei îl aduce pe Pascal Bruckner la târg pentru a se întâlni cu fanii, la lansarea celei mai noi traduceri din opera sa, "Fanaticii apocalipsei", alte edituri aduc cele mai noi titluri ale unora dintre cele mai celebre nume din literatura contemporană.

Astfel, laureatul premiului Nobel pentru literatură de anul acesta, Mo Yan, este asociat cu două evenimente care vor avea loc la Gaudeamus - lansarea celei mai noi traduceri din opera lui, "Obosit de viaţă, obosit de moarte" (Humanitas Fiction), şi a autobiografiei sale, "Schimbarea", care a apărut la Editura Trei. De asemenea, Editura Trei va lansa cea mai nouă carte semnată de J.K. Rowling, după ce aceasta a încheiat seria "Harry Potter", - "Moarte subită".

Printre evenimentele editoriale pe care Humanitas la pregăteşte la Gaudeamus se numără lansarea, joi, a volumului "Procesul comunismului prin teatru", de Matei Vişniec, lansarea, vineri, a volumului semnat de Dan C. Mihăilescu "Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş", alături de cartea "Ţinuturile joase", de Herta Muller, în seria de autor dedicată scriitoarei care a primit premiul Nobel pentru literatură în 2009.

Sâmbătă este ziua pe care Humanitas i-o dedică lui I. L. Caragiale. Editura va lansa trei titluri dedicate dramaturgului - "I.L. Caragiale, Cele mai frumoase scrisori alese" şi "I.L. Caragiale, Despre lume, artă şi neamul românesc", ambele de Dan C. Mihăilescu, precum şi audiobook-ul "Leac de criză".

Tot sâmbătă, istoricul Neagu Djuvara va susţine o sesiune de autografe la lansarea ediţiei din 2012 a cărţii "Amintiri din pribegie".

De asemenea, Humanitas lansează volume esenţiale pentru domeniul filosofiei, precum "Lumea ca voinţă şi reprezentare - vol. I şi II", de Arthur Schopenhauer, iar colecţia "Raftul Denisei" de la Humanitas Fiction se îmbogăţeşte, pe lângă volumul semnat de Mo Yan, cu un nou titlu semnat de Amos Oz, "Muntele sfatului rău".

Editura Polirom prezintă la Gaudeamus peste 1.000 de titluri la reducere (20%), oferte speciale şi pachete promoţionale, titluri la preţul unic de 9,99 lei, noutăţi foarte aşteptate, proiecte editoriale noi, întâlniri cu cei mai îndrăgiţi scriitori români.

Astfel, la această ediţie a Gaudeamus va fi lansat cel mai nou proiect editorial Polirom, seria de autor "Gabriela Adameşteanu", care debutează cu romanul "Dimineaţă pierdută", în ediţie definitivă, dar şi cu volumul de proză scurtă "Vară-primăvară", ambele disponibile şi în ediţie digitală.

Marta Petreu, căreia Polirom i-a dedicat o serie de autor în anul 2011, va fi, de asemenea, prezentă la standul editurii, pentru lansarea volumului "Ionescu în ţara tatălui", ediţia a treia, revăzută şi adăugită, ce conţine şi o addenda în care autoarea răspunde obiecţiilor formulate de Marie-France Ionesco la adresa acestei cărţi.

Fanii lui Filip Florian, autorul romanelor "Degete mici" (2005), "Băiuţeii" (împreună cu Matei Florian) şi "Zilele regelui", ajunse la a IV-a ediţie la Polirom, îl vor putea asculta pe acesta citind un fragment din noul său volum, "Toate bufniţele", în curs de apariţie în colecţia "Fiction Ltd", dar şi în ediţie digitală.

Scriitorul Cătălin Dorian Florescu va fi prezent la târg pentru lansarea celui mai recent roman al său, "Jacob se hotărăşte să iubească", ce a primit titlul de cartea anului 2011 în Elveţia, în timp ce Eugen Istodor îşi va lansa cartea "101 cărţi româneşti de citit într-o viaţă". "Exerciţii de echilibru", de Tudor Chirilă, şi albumul de fotografii "Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară", de Adelin Petrişor, se numără printre noile apariţii.

Noi traduceri în colecţia "Biblioteca Polirom" (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu) vor fi lansate la târg. Printre acestea se numără titlurile "Fărîme de viaţă", de Zeruya Shalev, "Lapte negru", de Elif Shafak, "Vacile lui Stalin", de Sofi Oksanen, şi "Joseph Anton. Memorii", de Salman Rushdie.

Editura Cartea Românească este prezentă la Gaudeamus cu 100 de titluri la reducere (20%), oferte speciale şi pachete promoţionale şi volume la preţul unic de 9,99 lei. Printre noutăţile editurii se numără cărţile "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu, şi "Vieţile paralele", de Florina Ilis.

Dramaturgul Matei Vişniec va fi prezent la Gaudeamus pentru lansarea volumului "Cabaretul cuvintelor. Exerciţii de muzicalitate pură pentru actorii debutanţi", o călătorie subiectivă într-un dicţionar interior, într-o lume în care cuvintele nu depind de om.

Totodată, Radu F. Alexandru îşi va lansa volumul "Teatru 7", care cuprinde textele "Labirint" ("Love's stories"), desemnată cea mai bună piesă a anului 2010 la Concursul Uniunii Teatrale din România (UNITER), "Romanica" ("Tsunami") şi "Gertrude".

La Gaudeamus vor fi lansate şi două dintre titlurile premiate la Concursul de Manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2012: volumul de proză scurtă "Preţul corect", de Constanţa Roşoiu, şi volumul de critică literară "Cinstite obraze, moftangii şi domni", de Simona Vasilache.

Grupul editorial ALL îşi aşteaptă cititorii la Gaudeamus 2012 cu peste 50 de titluri apărute în această toamnă, cu lansări-eveniment, sesiuni de autografe şi promoţii speciale. Invitatul special al editurii este scriitorul Simon Toyne, care lansează volumul "Cheia", continuarea bestsellerului "Sanctus". Sâmbătă, actorul Alexandru Arşinel se întâlneşte cu fanii la târg, pentru lansarea cărţii "Alexandru Arşinel, de la Dolhasca… pe Calea Victoriei. Maria Capelos într-o discuţie amicală cu Alexandru Arşinel".

Scriitorul Pascal Bruckner se întâlneşte cu cititorii din România sâmbătă, de la ora 11.00, la standul Editurii Trei, unde va avea loc şi lansarea celui mai recent volumul al său - "Fanaticii Apocalipsei".

Editura Trei va lansa pe piaţă, miercuri, şi primul roman destinat publicului adult al scriitoarei J. K. Rowling - "Moarte subită", dar şi bestsellerul "Cincizeci de umbre descătuşate", de E.L. James.

Editura Univers va fi prezentă la ediţia de anul acesta a târgului Gaudeamus cu peste 100 de titluri, dintre care 15 sunt apariţii de dată recentă. Pe lista noutăţilor se află atât titluri de beletristică, apărute în traducere în cadrul îndrăgitelor colecţii "Secolul XX" ("Oameni de porumb", de Miguel Ángel Asturias), "Secolul XXI " ("Fata tăcută", de Peter Høeg, "Inima mea e sora lui Dumnezeu", de Raimundo Carrero, "Numele meu e Jamaica", de José Manuel Fajardo), "Globus" ("Iubire", de Hanne Ørstavik), în cadrul seriilor de autor (Boris Vian - "Iarba roşie"), cât şi volume aparţinând domeniului non-ficţiune (Julian Fuks - "Istorii despre literatură şi orbire. Jorge Luis Borges, João Cabral şi James Joyce"). Vizitatorii vor putea achiziţiona titlurile expuse la standul Editurii Univers cu reduceri substanţiale, care merg de la 25-30% până la 50% (mai puţin noutăţile, care vor avea o reducere de 10%).

Editura Curtea Veche practică la Gaudeamus reduceri între 15 şi 50%. Printre volumele pe care la va prezenta editura la târg se numără "Teologie, hermeneutica şi transformare sociala. Cazul Africii de Sud", de Bernard Lategan, "Hârtiile Masculului", de Silviu Gherman, "Politica monetară" şi "Jaful vs. - Dreptul de a nu minţi", de Lucian Croitoru, "Adulter cu smochine şi pescăruşi", de Adrian Cioroianu, şi "Maşinile Regelui", de principele Radu al României. Totodată, sâmbătă, admiratorii au întâlnire cu cântăreaţa Margareta Pâslaru, pentru lansarea volumului "Eu şi Timpul".

Un film despre Tomas Tranströmer, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2011, şi o dezbatere despre thrillerul suedez contemporan se numără printre evenimentele prezentate, sub titulatura "Storytellers of Sweden - for Readers Worldwide", joi, la Gaudeamus. Evenimentul este iniţiat de Ministerul Comerţului din Suedia şi transmis online worldwide, în limba engleză. Proiectul îşi propune stabilirea unui dialog între specialiştii pieţei de carte din Suedia şi iubitorii de literatură din lumea întreagă. Evenimentul va fi deschis de ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anders Bengtcén.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. "Dialogul dintre carte şi radio" durează de 19 ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Târgul se desfăşoară anual în Pavilionul Central Romexpo, reunind, într-un spaţiu expoziţional de 14.000 mp, oferta a peste 400 de edituri româneşti şi străine, tipografii, instituţii de învăţământ, centre şi institute culturale, instituţii mass-media, agenţii de difuzare de carte, firme multimedia, agenţii literare, organizaţii non-guvernamentale cu profil cultural şi educaţional, asociaţii profesionale, librării, biblioteci etc.

Anul acesta, accesul general al vizitatorilor în incinta târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor valabile pentru întreaga perioadă a evenimentului, în valoare de 10 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici