Theodor Aman şi Ştefan Luchian, printre cei mai căutaţi pictori, în 2015

Theodor Aman şi Ştefan Luchian se numără printre cei mai căutaţi pictori, în 2015, lucrări ale acestora reprezentând recorduri de licitaţie pentru casele bucureştene Artmark şi AraArt, după ce au fost adjudecate cu o sumă totală de peste 200.000 de euro.

Theodor Aman şi Ştefan Luchian, printre cei mai căutaţi pictori, în 2015 (Imagine: Ovidiu Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

"La o primă analiză neaprofundată, putem spune că anul 2015 s-a încheiat cu rezultate previzibile, iar în condiţiile economice şi socio-politice date, considerăm că rezultate au fost mai mult decât decente", au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii casei de licitaţii Artmark.

Pentru Artmark, lucrarea de artă care s-a adjudecat la preţul cel mai mare anul acesta a fost "Natură statică cu căpşuni", de Theodor Aman, astfel, artistul urcând pe locul al nouălea în topul 10 al celor mai bine vândute opere în licitaţie din România.

"Anul acesta au fost şi câteva surprize plăcute, cum ar fi recordul Theodor Aman pentru opera «Natură statică cu căpşuni», adjudecat pentru 160.000 de euro, Ion Ţuculescu a obţinut cel mai bun rezultat din ultimii doi ani pentru «Metamorfoză», adjudecat pentru 65.000 de euro, recordul Ion Grigorescu de 15.000 de euro pentru măştile cuplului Ceauşescu din «Dialog post-mortem cu Ceauşescu», realizat în contextul aderării României la Uniunea Europeană în 2007", au mai spus reprezentanţii Artmark.

Un alt record, de această dată din domeniul filatelic, a fost adjudecarea unui timbru Cap de bour 27 parale din prima emisie, pentru suma de 26.000 de euro. Acesta a devenit astfel cel mai valoros timbru vândut vreodată în România în cadrul unei licitaţii.

În ceea ce priveşte accesoriile, un inel din aur alb, decorat cu diamante albe şi galbene, a stabilit un record. Bijuteria a fost adjudecată, în cadrul unei licitaţii Artmark, pentru 14.000 de euro, însă aceasta avea o estimare consemnată în certificatul AIG Gem Laboratory, datat 2013, de 113.600 de dolari.

Pe de altă parte, AraArt a organizat, în 2015, cinci licitaţii, marcând simbolic cei cinci ani de activitate pe piaţa de artă din România.

"Printre cei mai căutaţi pictori români de către colecţionarii de artă care au achiziţionat lucrări din galerie sau au adjudecat lucrări în cadrul licitaţiilor AraArt îi menţionăm, în ordinea numărului de lucrări vândute anul acesta, pe Nicolae Tonitza, Constantin Piliuţă, Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu şi Octav Băncilă", a declarat, pentru MEDIAFAX, profesorul Ariadna Zeck, istoric de artă şi expert evaluator al galeriei de artă şi casei de licitaţie AraArt.

Potrivit expertului, lucrarea licitată pentru suma cea mai mare, în 2015, a fost "Garoafe albe şi roşii", semnată de Ştefan Luchian, adjudecată pentru suma de 26.000 de euro.

Foarte apreciate au fost anul acesta şi lucrările "Flori în ulcică albastră", de Nicolae Tonitza, şi "Ţiganca cu trandafir la ureche", de Theodor Aman, fiecare dintre acestea fiind adejudecată pentru suma de 15.000 de euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
LICITAŢII ,
THEODOR AMAN ,
ŞTEFAN LUCHIAN
COMENTARII
 • Ma nage rLeagu e. ro 30 dec 2015

  Best next-gen online sci-fi game on the web! No Pay2Win! : AD2460. c o m
  ___ ___ Castiga premiul cel mare de 75 de euro in competitia Champions League sau un trofeu real pe care il poti castiga jucand in cel mai bun ma na ger de fotbal online gratuit:
  Ma nage rLeague. ro

 • NELA LYNDYK 30 dec 2015

  DA DOMNE ȘÎ LA NOI O FOST SĂFU DI POST ȘÎ ONTREBAT DI CEI DOI DERBEDEI.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”