Tudor Caranfil: Saizescu a fost un om fermecător. S-au făcut lucruri remarcabile sub oblăduirea lui

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că Geo Saizescu - care a încetat din viaţă la 80 de ani - a fost un "om fermecător", subliniind rolul pe care l-a avut în crearea cinecluburilor în România şi lucrurile remarcabile care s-au petrecut sub "oblăduirea" cineastului.

119 afișări
Imaginea articolului Tudor Caranfil: Saizescu a fost un om fermecător. S-au făcut lucruri remarcabile sub oblăduirea lui

Tudor Caranfil (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"A fost un om fermecător şi, ca cineast, s-a vorbit foarte mult cu prilejul acesta despre meritele şi performanţele sale. Aş vrea să subliniez un lucru care nu s-a spus, despre rolul jucat de Geo Saizescu în crearea unei reţele de cinecluburi în România. El şi-a dat o mare parte din energia sa acestui ţel şi ar fi păcat să uităm de el. În tinereţea mea, l-am întâlnit ca un animator deja afirmat al cinematorilor, credea în ceea ce făcea, a iniţiat adevărate festivaluri competiţionale în rândul acestor oameni care, mai târziu, au devenit profesioniştii televiziunilor locale. (....) Sunt convins că în amintirea multor persoane, el se înscrie cu acest merit al lui - acela că şi-a dedicat o parte din viaţa creatoare creşterii unei noi... amatorism e puţin spus, pentru că s-au făcut lucruri profesionale remarcabile în acest domeniu sub oblăduirea lui Geo Saizescu", a spus, pentru MEDIAFAX, Tudor Caranfil.

Regizorul Geo Saizescu a murit la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Saizescu a regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului de comedie românesc, printre care "Astă seară dansăm în familie", "Păcală" şi "Secretul lui Bachus".

La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.

A colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, ca Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu şi Horaţiu Mălăele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici