TVR: Liderii USL au făcut acuzaţii neadevărate referitoare la menţinerea Rodicăi Culcer în instituţie

TVR susţine, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că acuzaţiile lansate de liderii Uniunii Social Liberale (USL), legate de eventuale abuzuri privind ocuparea unor posturi de conducere, "nu se susţin, întrucât TVR respectă legislaţia în vigoare".

316 afișări
Imaginea articolului TVR: Liderii USL au făcut acuzaţii neadevărate referitoare la menţinerea Rodicăi Culcer în instituţie

TVR: Liderii USL au făcut acuzaţii neadevărate referitoare la menţinerea Rodicăi Culcer în instituţie (Imagine: Cristi Movila/Mediafax foto)

După ce USL a protestat faţă de menţinerea Rodicăi Culcer la conducerea ştirilor TVR, într-o reacţie transmisă MEDIAFAX reprezentanţii Televiziunii Române spun că liderii USL au făcut, joi, "o serie de declaraţii neadevărate şi care dezinformează opinia publică cu bunăştiinţă în privinţa activităţii televiziunii publice".

Referitor la ocuparea posturilor de management, televiziunea publică declară că "acuzaţiile legate de eventuale abuzuri privind ocuparea unor posturi de conducere nu se susţin, întrucât TVR respectă legislaţia în vigoare".

În ceea ce priveşte credibilitatea televiziunii publice şi a emisiunilor de ştiri difuzate de TVR, în comunicatul remis MEDIAFAX se precizează că, potrivit rezultatelor sondajului de opinie organizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), în luna octombrie, la nivel naţional, programele de ştiri ale TVR conduc în topul obiectivităţii (66%), imparţialităţii (53%) şi al televiziunilor care respectă agenda cetăţeanului (71%). Din acelaşi studiu, reiese că 65% dintre români au încredere în Televiziunea Română, iar pentru 55% dintre ei, TVR corespunde cel mai bine ideii de televiziune publică.

În comunicat se mai spune că datele de monitorizare a ştirilor TVR din luna noiembrie arată că programele televiziunii publice sunt echilibrate, spune TVR, care precizează că, în noiembrie, timpii acordaţi autorităţii politice centrale şi ai majorităţii parlamentare au reprezentat 44,3% din durata emisiunilor de ştiri, în timp ce timpii acordaţi opoziţiei, independenţilor şi reprezentanţilor altor partidelor neparlamentare a fost de 55,7%. Pe de altă parte, numărul de apariţii ale reprezentanţilor autorităţii politice centrale şi ai majorităţii parlamentare au reprezentat 52,3% din apariţiile în emisiunile de ştiri, în timp ce apariţiile reprezentanţilor opoziţiei, independenţii şi reprezentanţii partidelor neparlamentare au reprezentat 47,7%.

Ponderea timpului şi a numărului de apariţii ale oamenilor politici în programele TVR este reglementată prin Decizia numărul 220/2011 a CNA, articolul 69, alineatul 1, care prevede: "În programele de ştiri, radiodifuzorii trebuie să asigure o prezentare echilibrată a reprezentanţilor puterii şi opoziţiei, ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanţa temelor aflate în dezbatere şi, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local".

Totodată, TVR precizează că, potrivit monitorizării Serviciului Documentare Arhivă din cadrul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS), de la începutul anului 2011, liderii politici Victor Ponta şi Crin Antonescu au refuzat invitaţiile realizatorilor Departamentului Ştiri de a participa în platou, la diferite emisiuni. Victor Ponta a refuzat şase invitaţii de a fi prezent la "Prim plan" şi "Tema zilei", iar Crin Antonescu, patru, mai spune TVR. Potrivit aceluiaşi comunicat, în 28 noiembrie, producătorul emisiunii "Prim plan" l-a invitat pe Victor Ponta în studioul TVR, invitaţie pe care acesta nu a onorat-o.

USL protestează faţă de menţinerea Rodicăi Culcer la conducerea ştirilor TVR şi solicită implicarea CA al postului public de televiziune, a comisiilor de cultură ale Parlamentului şi a opiniei publice pentru a pune capăt acestei situaţii "imorale" cu consecinţe grave asupra credibilităţii TVR.

"Uniunea Social Liberală protestează vehement faţă de decizia de menţinere a doamnei Rodica Culcer la conducerea ştirilor TVR şi solicită implicarea Consiliului de Administraţie al postului public de televiziune, a Comisiilor de Cultură din Parlament şi a opiniei publice pentru a pune capăt acestei situaţii imorale care are consecinţe grave asupra credibilităţii televiziunii publice", se arată într-un comunicat semnat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, remis joi MEDIAFAX.

Liderii USL susţin că, sub coordonarea Rodicăi Culcer, programele de ştiri ale TVR au devenit "o platformă exclusivă a partidelor şi politicienilor aflaţi la putere, ceea ce transformă Televiziunea Română într-un complice al războiului actualei puteri împotriva propriilor cetăţeni, plătitori de taxă TV".

"Partizanatul politic afişat al doamnei Culcer este o dovadă de neprofesionalism pentru angajatul unui post public plătit în plină criză cu 100 de milioane de lei pe lună din contribuţiile cetăţenilor României. De asemenea, faptul că TVR obligă cetăţenii României să plătească salariul doamnei Rodica Culcer, o beneficiară a pensiei acordate de stat, pentru eforturile ei zilnice de a lăuda o guvernare în care nu mai au încredere 90% dintre telespectatori reprezintă o decizie care contrazice nu numai normele deontologice ale jurnalismului de calitate, ci şi orice regulă de eficientizare comercială. Menţinerea abuzivă doamnei Culcer în calitate de salariat la stat o transformă în pensionar de lux, TVR sfidând astfel, cu sprijinul actualei puterii, milioane de pensionari, plătitori oneşti ai taxei tv şi telespectatori fideli care nu au posibilitatea de a cumula pensia mică şi îngheţată cu un salariu pentru că în România lui Băsescu şi Boc nu-i mai angajează nimeni", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, Televiziunea Română a anunţat, pe 22 noiembrie, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR, în condiţiile în care Rodica Culcer a împlinit, anul acesta, vârsta legală de pensionare.

Potrivit anunţului iniţial, cei interesaţi de acest post îşi puteau depune candidaturile până la data de 5 decembrie, ora 16.00, inclusiv. Termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost însă prelungit cu o săptămână, până pe 12 decembrie, ora 16.00, inclusiv. Hotărârea a fost luată întrucât nu s-a înscris niciun candidat până la data limită iniţială de depunere a candidaturilor, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii TVR.

Concursul pentru ocuparea postului de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR va avea loc la sediul Televiziunii Române în perioada 15 - 31 decembrie.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

La momentul respectiv, reprezentanţii TVR au declarat, pentru MEDIAFAX, că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post. "Decizia luată a avut la bază interesul instituţiei, având în vedere faptul că la nivelul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport există mai multe proiecte în curs, unele propuse şi începute de doamna Rodica Culcer, care vor fi finalizate în perioada următoare", au mai spus reprezentanţii TVR.

Aceştia au precizat că "reangajarea s-a făcut în temeiul articolul 83 litera g din Codul Muncii şi nu este deloc un caz singular pentru TVR". "Au existat şi alte situaţii în care, în interesul instituţiei, profesionişti de valoare au fost menţinuţi în funcţie pentru o perioadă după pensionare. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că politica de angajări este un atribut al managementului, singura condiţie fiind respectarea cadrului legal", au mai afirmat reprezentanţii TVR.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat, încă de la sfârşitul lunii august, condiţiile de înscriere ale candidaţilor la concursul pentru ocuparea postului de director Direcţia Emisiuni Informative şi Sport. În respectiva şedinţă, dar şi în şedinţele următoare ale Consiliului de Administraţie, unii dintre membrii CA au susţinut necesitatea organizării mai rapide a concursului pentru şefia Ştirilor TVR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici