Un alt jurnalist rus a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova

Jurnalistul rus Armen Gasparean, de la postul public "Vocea Rusiei", a fost declarat persona non-grata în Republica Moldova, la câteva zile după ce alţi doi ziarişti din Rusia au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul ţării.

113 afișări
Imaginea articolului Un alt jurnalist rus a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova

Un alt jurnalist rus a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova (Imagine: Shutterstock)

Armen Gasparean a scris pe pagina sa de Facebook că ar fi încercat să intre în Republica Moldova luni, dar i s-a interzis accesul, relatează site-ul ÎnProfunzime.md.

"Am aterizat azi dimineaţă în Chişinău în interes de serviciu. Nu mi s-a permis să intru în ţară, dacă nu este să iau în calcul cele 5 minute petrecute în izolator. După recomandările autorităţilor din Ucraina, am fost declarat persona non-grata în Moldova pentru următorii 5 ani. Am fost deportat cu acelaşi avion înapoi în Rusia. Am fost destul de amabil cu poliţiştii. Unul dintre ei mi-a spus: Nu te supăra, ne facem serviciul doar", a scris jurnalistul.

El a apreciat că interdicţia de a intra în Republica Moldova are legătură cu reportajele sale din Crimeea. "Percep acest lucru drept tribut adus programelor despre ONU şi a celor de la Radio Crimeea. Am avut parte de senzaţii noi. Mulţumesc tuturor celor care m-au sunat şi mi-au scris, pentru sprijin".

Jurnalistul a postat şi o fotografie cu procesul verbal întocmit de poliţia de frontieră.

Zilele trecute, o echipă de jurnalişti de la trustul "Rossia 24", care urma să relateze despre alegerile din regiunea autonomă Găgăuzia, nu a fost lăsată să intre în Republica Moldova.

Anterior, în cursul săptămânii trecute, Ministerul moldovean de Interne a dispus interzicerea intrării pe teritoriul Republicii Moldova a lui Dmitri Kiselev, directorul unei influente agenţii guvernamentale de presă şi un apropiat al Kremlinului, şi a jurnalistului Andrei Kondaşov, autorii unui film controversat despre anexarea Crimeei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului moldovean de Interne, Alina Merlici, Dmitri Kiselev şi jurnalistul Andrei Kondaşov sunt indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.

Dmitri Kiselev, directorul agenţiei de presă guvernamentale Rossiia Segodnia şi unul dintre cei mai importanţi propagandişti ai Administraţiei Vladimir Putin, şi Andrei Kondaşov urmau să meargă la Chişinău pentru a prezenta "Crimeea - Drumul spre Patrie" - un documentar controversat despre anxarea regiunii ucrainene de către Rusia în martie 2014.

Filmul urma să fie prezentat la sediul agenţiei de presă Newsmoldova.ru, dar instituţia a anunţat anularea evenimentului, invocând "probleme tehnice".

Preşedintele Vladimir Putin l-a numit în decembrie 2013 pe Dmitri Kiselev în funcţia de director al agenţiei guvernamentale de ştiri Rossiya Segodnya (Russia Today / Rusia Azi). Agenţia este diferită de reţeaua de televiziune Russia Today.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici