Un tablou atribuit lui Leonardo da Vinci, scos la licitaţie, după un secol de polemici

Tabloul "La Belle Ferronnière", ai cărui proprietari au afirmat întotdeauna că a fost pictat de Leonardo da Vinci, acţionând în justiţie un comerciant de artă care contesta autenticitatea lucrării, va fi scos la licitaţie, joi, 28 ianuarie, la New York, după un secol de polemici.

232 afișări
Imaginea articolului Un tablou atribuit lui Leonardo da Vinci, scos la licitaţie, după un secol de polemici

Un tablou atribuit lui Leonardo da Vinci, scos la licitaţie, după un secol de polemici (Imagine: sothebys.com)

Expus, vineri, 22 ianuarie, de casa de licitaţii Sotheby's, tabloul este atribuit în prezent "şcolii lui Leonardo da Vinci". Pictat, "probabil înainte de 1750" - Leonardo da Vinci a murit în 1519 -, valoarea acestui tablou a fost estimată la o sumă cuprinsă între 300.000 de dolari şi 500.000 de dolari.

"Dacă era autentic, ar fi valorat peste 250 de milioane de dolari", a declarat George Wachter, directorul departamentului specializat în arta marilor maeştri clasici din cadrul casei Sotheby's.

"În mod cert nu e un tablou pictat de Leonardo da Vinci, dar nu e nici o copie mediocră, e un foarte frumos portret, foarte captivant", a adăugat aceeaşi sursă.

Pictura, cu dimensini de 55 x 43,5 centimetri, o prezintă pe Lucrezia Crivelli, metresa lui Ludovic Sforza, duce al oraşului Milano, între anii 1494 şi 1500. Titlul tabloului este dat de lănţişorul de aur ornat cu o mică bijuterie pe care femeia din tablou îl poartă pe frunte.

O altă versiune a aceluiaşi portret, aproape identic, se află la muzeul Luvru din Paris, fiind atribuit lui Leonardo da Vinci sau unuia dintre discipolii săi.

Controversa din jurul acestui "Leonardo american" durează de multe decenii, făcând obiectul unui proces în justiţie în anii '20, inspirând chiar şi un roman, apărut recent în Statele Unite.

Oferit drept cadou de nuntă, în 1920, soldatului american Harry Hahn şi soţiei sale, franţuzoaica Andrée, de către naşa acesteia, tabloul "La Belle Ferronnière" a fost autentificat ca fiind pictat de Leonardo da Vinci, de către un expert francez, care nu era însă un specialist în Renaşterea italiană.

Stabilindu-se în oraşul Kansas City din statul american Missouri, soţii Hahn au încheiat un acord cu muzeul din localitate, care au cumpărat tabloul pentru suma de 250.000 de dolari.

Însă un reporter de la New York World, un cotidian aparţinând familiei Pulitzer, renumit pentru anchetele sale, a aflat că un tablou de Leonardo da Vinci era scos la licitaţie în Kansas City şi i-a telefonat imediat lui Joseph Duveen, un comerciant de artă cu de renume mondial.

Acesta a declarat imediat, în public, că nu poate fi vorba decât de un fals. Vânzarea a fost anulată, iar soţii Hohn au depus plângere împotriva lui Joseph Duveen.

Procesul, foarte mediatizat, a început în 1929, la Curtea Supremă a statului New York. Acest comerciant de artă a chemat din Europa specialişti respectaţi, care au confirmat spusele sale. Tabloul a fost transportat la Paris, pentru a fi comparat cu cel expus în muzeul Luvru. "Ochiul drept este mort, Leonardo nu ar fi pictat niciodată un astfel de ochi", a declarat Joseph Duveen, citat într-unul dintre numeroasele documente referitoare la acest caz, publicat în presa vremii.

Nimic nu a putut fi însă decis. După o lungă procedură , juriul nu a putut să se pună de acord asupra unui verdict, iar nouă dintre cei 12 juraţi le-au dat dreptate soţilor Hahn, cărora Joseph Duveen le-a plătit 60.000 de dolari pentru a evita un al doilea proces.

În 1993, un specialist în arta lui Leonardo da Vinci a examinat portretul şi a ajuns la concluzia că artistul italian nu era autorul tabloului, care datează fără niciun dubiu din prima jumătate a secolului al XVII-lea, cu 100 de ani mai devreme de estimarea, fără îndoială prudentă, lansată de casa Sotheby's.

Tabloul se află în continuare în proprietatea familiei Hahn, a precizat casa Sotheby's.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici