UrbanEye 2015: In memoriam Cătălina Ioniţă şi Mihai Alexandru- decedaţi în incendiul de la Colectiv. Proiecţie caritabilă pentru Miluţă Flueraş - rănit grav

Cea de-a doua ediţie a festivalului UrbanEye este dedicată memoriei Cătălinei Ioniţă (cofondatoarea evenimentului) şi chitaristului Mihai Alexandru, iar banii strânşi din vânzarea biletelor şi abonamentelor vor fi donaţi persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv, care se află în spitale.

817 afișări
Imaginea articolului UrbanEye 2015: In memoriam Cătălina Ioniţă şi Mihai Alexandru- decedaţi în incendiul de la Colectiv. Proiecţie caritabilă pentru Miluţă Flueraş - rănit grav

UrbanEye 2015: In memoriam Cătălina Ioniţă şi Mihai Alexandru- decedaţi în incendiul de la Colectiv. Proiecţie caritabilă pentru Miluţă Flueraş - rănit grav (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Festivalul, care va avea loc de miercuri până duminică, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, va cuprinde, joi, de la ora 17.45, proiecţia "Insight. An eye on Bucharest's art galleries" (2015, România), de Miluţă Flueraş, pentru strângerea de fonduri necesare recuperării fotografului-regizor, rănit în incendiul din clubul Colectiv, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

În urma incendiului din 30 octombrie, în clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar în drum spre spital a mai murit o persoană. În următoarele zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 48. Printre persoanele decedate s-au numărat Mihai Alexandru, chitarist Goodbye to Gravity - trupă care, în seara tragediei, îşi lansa noul album, "Mantras of War" -, şi iubita acestuia, Cătălina Ioniţă.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă cinci au decedat, doi în Olanda, unul în Israel, unul în drum spre Elveţia şi unul în Marea Britanie.

În deschiderea festivalului UrbanEye, de la ora 19.30, va fi proiectat documentarul "Barbicania" (Franţa - Marea Britanie, 2014), de Ila Bêka şi Louise Lemoine. Filmul prezintă vieţile celor care lucrează şi locuiesc într-unul dintre cele mai mari ansambluri culturale din Europa, alcătuind portretul unei lumi inedite. De la ultimul etaj până în subsol, în sala de concerte, pe holuri, în spălătorie şi în locuinţele asociate se desfăşoară, într-un mod unic, viaţa unei utopii a anilor 1970.

Anul acesta, festivalul are cinci secţiuni tematice: patrimoniu recent, urbanizare, micro-spaţii, din viaţa arhitecţilor şi filme din competiţie. În cadrul acesteia din urmă vor fi proiectate şapte pelicule inspirate din realitatea românească, iar cea mai bună va primi premiul UrbanEye 2015.

Juriul este format din Cătălin Mitulescu, regizor şi scenarist, Mihai Fulger, critic de film, Noémi Soltész, arhitect, curator al Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta, Sofia Murato, fondatoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona, şi Frederik Bojer Bové, reprezentant al Festivalul de Arhitectură din Copenhaga.

Premiul UrbanEye va fi decernat sâmbătă, la ora 17.00.

În cele cinci zile de proiecţii, publicul va avea ocazia să îi cunoască în cadrul unor întâlniri pe regizorii Eric Andrew Bednarski ("Neon", 2014), Adam Smith ("The Land of Many Palaces", 2015), Francesca Molteni ("Where Architects Live", 2014), Joe Gilbert ("Streets in the Sky", 2015) şi Nathan Eddy ("The Absent Column", 2012) şi pe arhitecţii Miruna Stroe şi Republic of Architects.

Un alt eveniment special din cadrul UrbanEye îl constituie prezenţa în festival a lui Giorgio Scianca, arhitect şi promotor cultural de evenimente care au legătură cu acest domeniu de activitate, care va susţine sâmbătă, de la ora 15.30, prezentarea "Celluloid architects: fictional architects in movies", în limba engleză.

Tot în festival, vineri, la ArCuB-Gabroveni, începând cu ora 16.00, are loc dezbaterea "Arhitectura în film. Filmul în arhitectură", care îşi propune să observe legăturile profunde între cele două domenii alături de Mihaela Poenaru, Adrian Cancer şi Vlad Vieru. Dezbaterea va fi moderată de arhitectul Françoise Pamfil.

UrbanEye este primul festival din România care promovează discuţia despre oraş şi viaţa urbană prin intermediul filmului, fiind iniţiat şi organizat de Asociaţia Arta în dialog, cu sprijinul Ordinul Arhitecţilor din România, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Cinema Elvira Popescu, Asociaţia Vira, Asociaţia de-a arhitectura, Domnul de Rouă, The Plot, FabLab, Rendez-vous, Trafalgar, Cărtureşti. "UrbanEye - Despre oraş prin film" este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Programul complet şi detaliile despre calendarul proiecţiilor se găsesc pe urbaneye.ro.

Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate de la Cinema Elvira Popescu şi online, de pe eventbook.ro/elvirepopesco. Un bilet redus (studenţi, pesionari) costă 10 lei, iar unul întreg, 15 lei. De asemenea, pot fi cumpărate carnete pentru cinci proiecţii la Cinema Elvira Popescu, la preţul de 50 de lei. Abonamentul redus (studenţi, pesionari), valabil pentru toate proiecţiile din festival, costă 50 de lei, iar unul întreg, 75 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici