Vlad Ilicevici, în deschiderea Anim'est: Scopul nostru este de a coagula o comunitate de animatori

Filmul "Boxtrolls", de Graham Annable şi Anthony Stacchi, a deschis, vineri, în Capitală, ediţia a noua a Festivalului Internaţional de Film Anim'est, directorul executiv al evenimentului cinematografic, Vlad Ilicevici, apreciind că "scopul festivalului este de a coagula o comunitate de animatori".

166 afișări
Imaginea articolului Vlad Ilicevici, în deschiderea Anim'est: Scopul nostru este de a coagula o comunitate de animatori

Vlad Ilicevici, în deschiderea Anim'est: Scopul nostru este de a coagula o comunitate de animatori (Imagine: Shutterstock)

Cea de-a noua ediţie s-a deschis, vineri seară, la Cinema Studio, cu "The Boxtrolls", cel mai recent proiect de anvergură al renumitului studio american Laika, ce a fost proiectat în premieră în Europa de sud-est pentru publicul Anim'est, cu sprijinul distribuitorului RoImage.

Regizată de Graham Annable şi Anthony Stacchi, după scenariul semnat Irena Brignull şi bazat pe bestsellerul "Here be monsters", de Allan Snow, animaţia realizată în stop-motion 3D este al treilea proiect de lungmetraj semnat Laika, după superproducţia "ParaNorman", de Sam Fell, ce a deschis Anim'est 2012, în prezenţa lui Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului, şi succesul "Coraline", de Henry Selick.

"Anim'est înseamnă anul acesta proiecţii între 3 şi 12 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Re:Animation Hub, noua noastră locaţie de pe strada Carol, numărul 53. Anim'est 2014 este foarte special din foarte multe motive, dar în primul rând aş vrea să vă spun că avem o selecţie foarte frumoasă de filme, am avut un număr record de filme înscrise anul acesta, 1.260 de filme înscrise în competiţiile oficiale ale Anim'est", a spus Vlad Ilicevici, directorul executiv al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

De asemenea, directorul executiv al Anim'est a precizat că Festivalul este "o platformă educaţională, un festival care se extinde în cât mai multe oraşe". "Anim'est este mai mult decât un festival. Anul acesta am ajuns şi la Braşov, am continuat Animation Worksheep, ceea ce sperăm noi că va deveni o şcoală de animaţie", a mai spus acesta.

Vlad Ilicevici a mai spus că scopul Festivalului a fost de la început acela de a "coagula o comunitate de animatori în România". "Să-i formăm şi să-i promovăm şi de a transforma la un moment acest lucru într-o industrie reală de film de animaţie şi alte media conexe", a completat acesta.

Din dorinţa organizatorilor de a "reanima" Capitala, spectatorii au putut observa, după proiecţia filmului "Boxtrolls", simbolul festivalului pe cinematograful Studio, oiţa Anim'est, lucru care se va întâmpla şi sâmbătă seară la Institutul Francez, când această clădire va fi luminată în culoarea roz.

Mihai Mitrică, directorul Festivalului de Film de Animaţie Anim'est, a declarat, vineri seară, că vor fi proiectate 30 de lungmetraje, 370 de scurtmetraje, în cele zece zile ale evenimentului cinematografic din Capitală.

"Continuăm serile noastre tematice cu Creepy Animation Night şi Animusic Night, competiţia de videoclipuri şi concerte. În primul rând, Festivalul Anim'est este un festival competiţie, un festival internaţional, un concurs, aşadar avem cele şapte competiţii internaţionale. (...) Ţara invitată anul acesta la festival este Danemarca", a spus Mihai Mitrică.

Juriul secţiunilor de lungmetraj şi scurtmetraj internaţional este format din Amid Amidi (S.U.A.), editor şi redactor-şef al revistei online de animaţie CartoonBrew.com, Robert Morgan (Marea Britanie), regizor nominalizat la premiile BAFTA, scriitor şi animator, şi Christian Pfohl (Franţa), producător de filme de animaţie şi documentare.

Totodată, juriul secţiunilor film studenţesc, film românesc, balkanimation este format din Laurenţiu Damian, regizor, scenarist şi preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Lana Tankosa Nikolic (Danemarca), care a studiat producţia de film şi istoria cinematografică la UCLA, şi Yiorgos Tsangaris (Cipru), grafician, curator, lector şi fondator al Animafest - Views of the World, festivalul oficial de animaţie din Cipru. Alexis Beaumont (Franţa), Sergiu Negulici (România) şi Marius Alexe (România), solistul formaţiei Şuie Paparude, vor juriza secţiunile de videoclip şi advertising.

Laurenţiu Damian, membru al juriului secţiunilor de film studenţesc, film românesc şi preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, a declarat, că "onoarea nu este pentru mine decât că pot să susţin un festival care rămâne tânăr, care este exterm de provocator, care este extrem de util pentru că eu sunt mai bătrân şi am văzut cum animaţia românească era extraordinară în anii '60-'70 şi sper să apuc nişte ani în care să văd că ce faceţi voi acum va fi un reviriment al filmului de animaţie românesc".

Cea de-a noua ediţie Anim'est va avea loc în perioada 3 - 12 octombrie. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Uniunii Cineaştilor din România, Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici