Ziua Libertăţii Presei. Cum facem diferenţa între propagandă, fake news şi o ştire obiectivă

243 afișări

Oamenii ştiu că Trump nu mai e preşedinte, dar poate nu mai ştiu ce a prezis. Iată ce spunea în 2017, cu 3 ani înainte de alegeri.

„Ziarele, televiziunile, toate tipurile de media vor avea pierderi financiare uriaşe dacă eu nu mai sunt aici! (n.r. la Casa Albă)”, a afirmat Donald Trump.

Şi vorbele lui s-au adeverit. Cum de a nimerit-o atât de bine? Poate pentru că a înţeles cum funcţionăm – eu, tu, noi.

După ce Trump nu a mai fost personajul principal în povestea Statelor Unite, Fox, CNN, New York Times, Washington Post, toate marile nume ale presei mondiale s-au dus în jos. Şi ca audienţe şi, evident, ca încasări.

Washington Post a avut cu 26% mai puţini vizitatori pe site în februarie decât în ianuarie şi cu 7% mai puţin decât în 2020. Situaţia a stat şi mai prost pentru New York Times - 17 procente pierdere din februarie în ianuarie anul acesta şi 16% în minus faţă de februarie 2020. Dar marele pierdant la acest capitol e reţeaua CNN, cu care Trump a dus un război permanent.

Într-o lună, după alegeri, CNN a pierdut 45% din audienţa din prime time. FOX-ul a pierdut în acest interval doar 6% şi a devenit liderul TV. Cea mai dură lovitură încasată de CNN s-a măsurat nu doar în ştirbirea încasărilor, ci şi a reputaţiei.

Project Veritas a publicat înregistrări cu directorii reţelei, care trasau tuşe groase pentru ca Trump să fie mereu într-o lumină proastă.

Sigur nu mai e cazul să menţionăm că dezbaterea presă sau propagandă nu e doar la ei. E şi la noi. Şi poate ţi se pare că nu e un subiect care să te afecteze. Tu ştii, tu alegi presa autentică şi miroşi un fake sau propaganda. Profesorul de psihologie Daniel David ne explică, însă, că nu e chiar aşa.

„Problema apare atunci când tu faci propagandă ascunzând acest lucru. Dacă eu sunt expus la un conţinut informaţional care vine în cantitate mare, când sunt obosit, tot ce citesc este considerat de capul meu adevărat”, precizează Daniel David, rector al Universităţii Babeş Bolyai.

Aşa că ai grijă cui îi oferi încrederea ta. Timpul tău. Sunt limitate şi doar informaţia de bună calitate, relevantă şi bine verificată e cea care te ajută să iei deciziile corecte şi să stabileşti cum arată lumea din jurul tău. Cu adevărat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici