Ziua Mondială a Libertăţii Presei, sărbătorită pe 3 mai

Mii de ziare din întreaga lume vor celebra luni, 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei, publicând editoriale şi materiale de promovare a libertăţii presei, preluate de la World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA), informează instituţia.

1161 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Libertăţii Presei, sărbătorită pe 3 mai

Ziua Mondială a Libertăţii Presei, sărbătorită pe 3 mai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

WAN-IFRA a pus la dispoziţia publicaţiilor din întreaga lume eseuri, editoriale, interviuri, fotografii şi materiale promoţionale despre semnificaţia zilei de 3 mai, dar şi scrisori de protest la adresa ţărilor ale căror guverne intimidează şi atacă presa.

Aceste materiale, majoritatea dezvoltând tema "Jurnalişti în exil", vor fi disponibile în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi rusă pe site-ul http://www.worldpressfreedomday.org.

Scrisorile de protest pot fi semante şi trimise liderilor din Iran, Mexic, Filipine, China şi Sri Lanka.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Data de 3 mai comemorează Declaraţia de la Windhoek, adoptată la 3 mai 1991, în cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste, organizat de UNESCO şi ONU la Windhoek, Namibia.

Reprezentanţii WAN-IFRA încurajează presa din întreaga lume să publice cât mai multe materiale în legătură cu libertatea presei.

World Association of Newspapers, organizaţia globală a industriei ziarelor, cu sediul la Paris, susţine şi promovează libertatea presei şi interesele de business şi profesionale ale ziarelor din întreaga lume. Asociaţia reprezintă 18.000 de ziare şi are ca membre 77 de asociaţii naţionale, companii de publishing şi directori individuali de ziare din 102 ţări, precum şi 12 agenţii de presă şi 11 grupuri de presă regionale şi internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici