17% dintre angajatorii români ar putea face disponibilizări şi în primele luni din 2011

Piaţa muncii va continua să întâmpine dificultăţi şi în primul trimestru din 2011, când 17% dintre angajatorii români şi-ar putea reduce numărul salariaţilor, în timp ce doar 15% ar putea face noi angajări, potrivit unui studiu realizat de firma de recrutare Manpower.

28 afișări
Imaginea articolului 17% dintre angajatorii români ar putea face disponibilizări şi în primele luni din 2011

17% dintre angajatorii români ar putea face disponibilizări şi în primele luni din 2011 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Astfel, perspectivele de angajare sunt în scădere cu două puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, însă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut prezintă o creştere de 9 puncte procentuale, potrivit Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, lansat de către Manpower România.

Studiul analizează activităţile de angajare în primul trimestru din anul 2011 şi a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 64.000 de angajatori din 39 de ţări şi teritorii. În România, studiul se bazează pe răspunsurile a 750 de angajatori.

"Un semnal vizibil privind stabilizarea pieţei muncii este dat de faptul că 62% dintre angajatori afirmă că vor să-şi păstreze personalul actual, iar 15% manifestă intenţii de angajare. Cu toate acestea, dată fiind şi stagnarea activităţii din perioada Sărbătorilor de iarnă, un procent mai mare de angajatori (17%) dau semne că îşi vor reduce personalul pe parcursul trimestrului următor", a declarat într-un comunicat coordonatorul de marketing şi comunicare al Manpower România, Eliza Nechifor.

Ea a adăugat că angajatorii găsesc cu dificultate persoanele potrivite, în ciuda numărului redus de posturi disponibile.

"Este interesant de subliniat că în ciuda numărului limitat de poziţii disponibile pe piaţa muncii din România, angajatorii încă întâmpină dificultăţi în a gasi candidaţii potriviţi, care să-i ajute în atingerea obiectivelor de business. În consecinţă, perioada actuală este una propice pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, aceştia având oportunitatea de a identifica competenţele specifice căutate de angajatori şi de a se recalifica sau specializa în functie de acestea, astfel încât să-şi asigure reintrarea pe piaţa muncii", a adăugat Nechifor.

În ceea ce priveşte comparaţiile între sectoarele de activitate, angajatorii din trei dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipează creşteri ale activităţii de angajare în cursul trimestrului întâi din 2011. Astfel, angajatorii din sectorul de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul raportează o previziune netă de angajare de +14%, iar cei din sectorul industria prelucrătoare de +10%. Câteva oportunităţi sunt preconizate şi în sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri (+6%).

Indicatorul reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a numărului total de angajări şi cel de angajatori care preconizează o scădere a angajărilor în locaţia lor.

"Informaţii recente privind extinderea operaţiunilor anumitor companii la nivel local şi sosirea unui nou val de investiţii în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul trebuie tratate ca semnale pozitive. Astfel de extinderi vor creşte numărul oportunităţilor pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, mai ales în vânzări, servicii clienţi, sau în aria poziţiilor de tip administrativ", a mai spus Nechifor.

La polul opus, un climat extrem de pesimist privind angajările se manifestă în domeniul construcţiilor (-17%) şi în sectoarele hoteluri şi restaurante (-15%) şi industria extractivă (-14%).

La nivel regional, angajatorii din două dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la o creştere privind nivelul angajărilor în primele trei luni din 2011. Astfel, creşteri moderate privind numărul de personal sunt raportate de angajatorii din Sud-Est şi Bucuresti şi Ilfov. În acelaşi timp, în alte cinci regiuni se prognozează valori negative ale activităţii de angajare în Sud-Vest şi în Nord-Est. În Centru, se asteaptă la un ritm lent privind activitatea de angajare.

Planurile privind angajarea de personal pentru trimestrul întâi din 2011 sunt variate în rândul celor 21 de ţări din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) intervievate, angajatorii din 14 state raportând volume de angajare cu valori pozitive. Cele mai puternice intentţi de angajare se manifestă în Turcia, Germania şi Suedia, iar cele mai slabe în Grecia şi Republica Cehă.

"Cu toate acestea, la nivel global, piaţa muncii continuă să aibă un parcurs dificil, angajatorii nefiind destul de încrezători încât să angajeze personal în regim permanent, la scara largă. În contextul unor pieţe aflate în curs de redresare, unde companiile folosesc la capacitate maxima forţa de muncă angajată, apare fenomenul de sufocare prin creşterea neasteptată a cererii de produse şi servicii", a arătat preşedintele şi directorul executiv al Manpower, Jeffrey A. Joerres.

Compania Manpower România este specializată în recrutare permanentă, temporară şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, formare profesională, externalizare şi consultanţă în domeniul resurselor umane, funcţionând prin intermediul a nouă agenţii, în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici