21 Aprilie - Ziua Nationala impotriva Traficului Ilicit / Stop Contrabanda: Record de capturi de ţigări de contrabandă în 2024 în sudul ţării

In primele 3 luni ale anului 2024, autoritatile au capturat peste 14 milioane de tigarete, in valoare de peste 15 milioane de lei pe piata neagra. Circa 85% dintre capturi (12 milioane de tigarete de contrabanda) au fost inregistrate in zona de sud a tarii, ceea ce reflecta tendinta de crestere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sud (Bulgaria, Turcia), unde pretul tigaretelor este semnificativ mai mic., potrivit datelor centralizate pe platforma StopContrabanda.ro.

70 afișări
Imaginea articolului 21 Aprilie - Ziua Nationala impotriva Traficului Ilicit / Stop Contrabanda: Record de capturi de ţigări de contrabandă în 2024 în sudul ţării
  • 12 milioane de tigarete de contrabanda capturate in primele 3 luni ale anului 2024 la granitele de sud ale tarii. Este cea mai mare cantitate de tigarete capturate la nivel national in intervalul mentionat si reflecta tendinta de crestere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul tarii (Bulgaria, Turcia), unde pretul tigaretelor este semnificativ mai mic.
  • La nivel national, in T1 2024 volumul total al capturilor de tigari ilicite se situeaza la aproape 50% fata de T1 2023. Totusi, piata neagra a crescut anul trecut la o medie de 8,2% din totalul consumului,  fata de 7,1% in anul anterior, ceea ce indica necesitatea eforturilor permanente de combatere a fenomenului la granitele tarii.
  • Reducerea contrabandei inseamna venituri mai mari la bugetul de stat, prin contributiile fiscale ale actorilor economici legitimi. Romania pierde anual 2 mld. lei la bugetul de stat din cauza contrabandei cu tigari.*
  • Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), prin investitii sustenabile in economie.

In primele 3 luni ale anului 2024, volumul total al capturilor tigaretelor de contrabanda la nivel national se situeaza la aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, fata de peste 31 milioane de tigarete capturate in T1 2023, in primele 3 luni din 2024 au fost capturate aproape 14,5 milioane de tigarete, ceea ce indica o descurajare a fenomenului infractional, pe fondul eforturilor extinse ale autoritatilor de monitorizare si control al traficului ilicit. Totusi, la nivel national, media consumului de tigari ilicite a crescut anul trecut cu peste un punct procentual, la 8,2%, dupa un minim istoric inregistrat in anul anterior.

Un fenomen grav, care pericliteaza siguranta economica si sociala a comunitatii, contrabanda a fost declarata o amenintare la adresa securitatii nationale, data de 21 aprilie fiind declarata oficial Ziua Nationala impotriva Traficului Ilicit de Produse. 

“Contrabanda, contrafacerea si cea mai noua ecuatie cu multiple necunoscute  - comertul ilicit online - implica riscuri majore pentru societate si consumatori, mai ales ca retelele ilicite se adreseaza tuturor categoriilor sociale, inclusiv celor vulnerabile. De aceea, lupta impotriva traficului ilicit trebuie purtata continuu si pe multiple fronturi, pentru a asigura preventia accesului consumatorilor la acest tip de produse si a frana impactul negativ al contrabandei asupra societatii si economiei. Salutam eforturile autoritatilor de intarire a granitelor, inclusiv prin dotarile recente cu noi scannere vamale, care sunt vizibile in rezultatele inregistrate la inceput de an, si ne angajam sa ramanem un partener de incredere autoritatilor cu atributii in domeniu", a declarat Ileana Dumitru, Director Relatii Externe al Ariei Europa de Sud – Est in cadrul BAT.

Dolj si Giurgiu: record de capturi de tigarete de contrabanda in 2024

Circa 85% din totalul capturilor tigaretelor de contrabanda in primele 3 luni ale anului 2024 au fost inregistrate in judetele Dolj si Giurgiu, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.  Astfel, in cele doua judete de la granita cu Bulgaria au fost capturate aproape 12 milioane de tigarete de contrabanda de la inceputul anului pana in prezent.

Una dintre cele mai mari capturi ale anului a fost inregistrata in luna februarie la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, in judetul Dolj, unde au fost descoperite peste 4,7 milioane de tigarete de contrabanda aflate in posesia unui cetatean bulgar care transporta, conform documentelor de insotire a marfii, produse de patiserie refrigerate din Grecia in Romania. Totodata, politistii de frontiera din cadrul PTF Giurgiu au retinut la inceput de an aproape 4 milioane de tigarete de contrabanda, asupra unui ansamblu rutier condus de un cetatean turc.

Cea mai mare actiune DIICOT din ultimii ani. Contrafacerea, in crestere

Pe 26 martie, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IGPR  si ai Serviciului  de Investigare a Criminalitatii Economice din IPJ Arad au pus in aplicare 79 de mandate de perchezitie pe raza mai multor judete, vizand destructurarea a doua grupuri infractionale organizate autohtone, dar cu ramificatii transfrontaliere  in Cehia, Bulgaria si  Ucraina, constituite in scopul savarsirii infractiunilor de  contrabanda cu tigarete, produse accizabile (tutun) s.a.

Astfel, pe parcursul investigatiilor au fost indisponibilizate peste 38 de milioane de tigarete de contrabanda, 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice si au fost desfiiintate 3 fabrici clandestine de tigarete de contrabanda, doua aflate pe teritoriul Romaniei si una in Cehia. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a celor doua grupuri se ridica la peste 12 milioane de euro.

Totodata, pe fondul actiunilor consistente ale autoritatilor de a limita fenomenul contrabandei la granitele tarii, contrafacerea si comertul de tutun vrac continua sa ia amploare. La finalul lunii martie, politistii de frontiera din cadrul  PTF Calafat au capturat 1.340 kg de tutun vrac neprelucrat, transportat de 3 cetateni bulgari. Cantitatea este estimata la o valoare de aproximativ 135.000 lei.

In primele 3 luni ale anului curent, potrivit datelor oficiale, autoritatile romane au capturat bunuri contrafacute in valoare de peste 56 milioane de lei (11 milioane de euro). Intre bunurile cel mai frecvent contrafacute si retinute la granitele Romaniei se numara produsele din tutun, obiectele de incaltaminte si imbracaminte sau cele cosmetice. Cele mai mari volume de bunuri contrafacute retinute la inceput de an se numara tot la frontierele de sud ale tarii, in judetele Dolj, Giurgiu sau Constanta.

Romania are cel mai ridicat nivel al taxarii produselor cu tutun dintre tarile Europei de Sud – Est, ceea ce se reflecta in mod direct in volumul contrabandei, care este de asemenea cel mai ridicat din regiune. Nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridica la circa 2 miliarde de lei  anual pierduti de bugetul statului roman ca impact al contrabandei cu tigari. 

Datele despre evolutia capturilor de tigarete de pe teritoriul Romaniei sunt centralizate in timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o initiativa BAT care are scopul de a sustine eforturile autoritatilor, prin centralizarea capturilor din intreaga tara, dar si de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. Campania este desfasurata in parteneriat cu Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatea Vamala Romana. Campania „Stop contrabanda” a fost lansata de BAT in 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari.

 Despre contrabanda cu tigari in Romania

  • Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la trei ori mai mic.
  • Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu aproximativ 2 miliarde de lei.
  • Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.   
  • In 2019 a fost legiferata in Romania ziua de 21 aprilie ca Zi Nationala impotriva Traficului Ilicit de Produse. In 2020, contrabanda a fost inclusa in Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerata o amenintare la adresa sigurantei nationale.

Despre BAT in Romania

  • BAT, cel mai mare jucator de pe piata tutunului din Romania, a avut o contributie de 10,5 miliarde de lei in 2022 la bugetul statului, sub forma de taxe si accize.
  • In cei peste 26 de ani de activitate locala, compania a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro in economie, din care circa 24 de miliarde de euro reprezinta contributie directa la bugetul de stat.
  • BAT are peste 3.000 de angajati si creeaza alte 30.000 de locuri de munca pe lantul de distributie si aprovizionare.

Despre BAT la nivel global

BAT este o companie de top cu o gama variata de bunuri de larg consum. Obiectivul nostru strategic este crearea unui viitor mai bun – A Better Tomorrow™ - prin intermediul unei lumi fara fum. Angajamentul nostru pentru atingerea acestui scop este reliefat de asumarea obiectivului ca 50% din veniturile noastre sa fie generate de produsele care nu implica arderea tutunului pana in 2035.

Compania sustine clar ca tigarile cauzeaza riscuri majore la adresa sanatatii si ca singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renuntarea la fumat. Pentru a construi o lume fara fum, BAT ii incurajeaza pe cei care continua sa fumeze sa faca trecerea complet la alternative cu risc redus* dovedit stiintific.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori sa aleaga produsele sale care nu implica arderea tutunului pana in 2030 si de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pana in 2025. BAT si-a stabilit o serie de obiective ambitioase de sustenabilitate, precum reducerea cu 50% a emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 si 2 si reducerea cu 50% a emisiilor pentru Scopul 3 pana in 2030 (fata de referinta de baza din 2020) si 100% din ambalajele utilizate sa fie reutilizabile, reciclabile sau compostabile pana in 2025. 

BAT are peste 46.000 de angajati si, in 2023, grupul BAT a generat venituri de 27,28 miliarde de lire sterline si un profit din operatiuni de 12,46 miliarde lire sterline. 

Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de tigarete si o categorie tot mai larga de produse din tutun si nicotina. Portofoliul include produse precum tigari electronice, produse de incalzire a consumabilelor (glo) si produse moderne pentru uz oral. Aceste noi categorii de produse au generat venituri anuale de peste 3 miliarde de lire sterline de la dezvoltarea lor cu un deceniu in urma.

In prezent 24 de milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implica arderea tutunului, iar veniturile generate de aceste categorii reprezinta 16,5% din veniturile grupului in 2023. 

*Bazat pe dovezile existente si presupunand o trecere completa de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc si provoaca dependenta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici