Achiziţia UPC de către RCS&RDS 99% a căzut

Achiziţia UPC România de către operatorul telecom RCS&RDS, controlat de orădeanul Zoltan Teszari, o tranzacţie evaluată la 300 milioane dolari, este blocată după ce discuţiile dintre cele două părţi s-au împotmolit în câteva puncte-cheie.

1452 afișări
Imaginea articolului Achiziţia UPC de către RCS&RDS 99% a căzut

Achiziţia UPC de către RCS&RDS 99% a căzut

"Din ceea ce ştiu, părţile au decis să nu facă tranzacţia", a precizat pentru Ziarul Financiar, sub rezerva anonimatului, o persoană apropiată discuţiilor.

Negocierile UPC-RCS în ceea ce se anunţa a fi tranzacţia anului s-ar fi oprit pe fondul unor interpretări diferite ale datelor financiare din bilanţul UPC şi al eşecului discuţiilor privind schimbul de active de pe piaţa din Ungaria, potrivit surselor.

Totuşi, nu este clar dacă uşile către o eventuală tranzacţie au fost definitiv închise, iar cele două părţi nu ar fi dispuse, la un moment dat, să reia discuţiile.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii UPC România nu au dorit să comenteze informaţiile, iar reprezentanţii RCS&RDS nu au răspuns întrebărilor transmise.

"Tranzacţia RCS-UPC a căzut, iar unul dintre motive este eşecul negocierilor privind schimbul de active pe piaţa din Ungaria. (...) RCS nu are timp de pierdut, dacă discuţiile ar fi fost favorabile, actele ar fi fost deja înaintate la Concurenţă", a precizat o altă sursă de pe piaţa telecom.

O a treia persoană apropiată negocierilor UPC-RCS afirmă că unul dintre motivele cheie pentru eşecul tranzacţiei ar fi unele neînţelegeri între echipele de consultanţi ale celor două părţi în interpretarea unor date din bilanţul financiar al UPC.

"În aceste condiţii RCS&RDS a solicitat realizarea unui audit financiar, dar solicitarea a fost refuzată", a spus aceasta.

ZF a scris la finele lunii februarie că Zoltan Teszari, un om de afaceri din Oradea care a intrat în business acum mai bine de 15 ani cu un chioşc de îngheţată, iar acum a ajuns să controleze un grup telecom cu operaţiuni
în România, Ungaria, Serbia, Italia, Spania, ce valorează peste un miliard de dolari, discută cea mai mare achiziţie din istoria companiei, preluarea diviziei din România a gigantului american Liberty Global.

Istoria dezvoltării RCS&RDS este cea a unui lung şir de achiziţii, pentru că operatorul şi-a cumpărat cu tenacitate rivalii în drumul spre poziţia de lider al pieţelor de televiziune şi internet, însă informaţia că Teszari ar putea
cumpăra şi UPC, punând bazele unui "monstru" pe piaţa locală telecom a pus pe jar întreaga piaţă. Prin tranzacţia evaluată la 300 de milioane de dolari s-ar fi creat o companie cu venituri anuale de aproape un miliard de dolari, cu 4 milioane de clienţi numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienţi pe telefonie fixă, 1,4 milioane pe telefonie mobilă şi 1,4 milioane pe internet fix.

Un asemenea jucător ar fi pus o presiune enormă atât pe Romtelecom şi Cosmote, cât şi pe liderii pieţei Orange şi Vodafone.

RCS&RDS a refuzat să comenteze informaţiile privind preluarea UPC, în timp ce subsidiara locală a Liberty Global a negat permanent veridicitatea informaţiilor.

Prima şi, până în prezent, singura confirmare oficială pentru discuţiile dintre RCS&RDS şi UPC a venit de la Bogdan Chiriţoiu - preşedintele Consiliului Concurenţei, care, într-un interviu acordat Mediafax în luna iulie, a dezvăluit că reprezentanţi ai RCS şi UPC au venit la Consiliu să întrebe dacă ar primi OK pentru o asemenea tranzacţie.

Chiriţoiu a precizat că discuţiile cu reprezentanţii celor două companii au fost doar consultative şi au vizat implicaţiile unei astfel de tranzacţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici