Acord al miniştrilor de Finanţe din UE pentru reguli mai stricte privind capitalul băncilor

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au convenit marţi un plan prin care băncile pot fi obligate să îşi majoreze capitalul, acord care permite Marii Britanii să aplice o politică proprie, mai strictă, în domeniu, transmite Bloomberg.

190 afișări
Imaginea articolului Acord al miniştrilor de Finanţe din UE pentru reguli mai stricte privind capitalul băncilor

Acord al miniştrilor de Finanţe din UE pentru reguli mai stricte privind capitalul băncilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentantul Marii Britanii, George Osborne, a declarat că a obţinut asigurări din partea omologilor săi că ţara sa va putea obliga marile băncile de retail să deţină un capital mai mare decât standardul internaţional minim.

Această concesie a rezolvat blocajul de acum două săptămâni, când după 16 ore de discuţii miniştrii au rămas divizaţi dacă ţările care vor să impună un nivel mai ridicat de capital trebuie să ceară sau nu permisiunea autorităţilor europene.

"Suntem fericiţi că există un acord politic. Mai rămân de discutat schimbări de ordin tehnic", a spus Osborne.

Guvernele şi parlamentarii statelor UE au termen până în ianuarie pentru a aplica noile reguli bancare stabilite de Comitetul internaţional Basel, după prăbuşirea în 2008 a băncii americane Lehman Brothers.

Măsurile, cunoscute sub numele Basel III, vor mări de peste trei ori capitalul de bază pe care trebuie să îl deţină băncile, la 7% din activele ponderate în funcţie de risc.

Miniştrii de Finanţe au convenit marţi cum trebuie să fie majorat necesarul de capital pentru activităţile bancare în interiorul UE. Anterior, miniştrii au stabilit un protocol privind provizioane mai mari pentru pierderi, în activităţile din Uniune şi din afara acesteia.

Conform acordului de marţi, statele membre pot cere băncilor, în mod independent, să pună deoparte capital suplimentar echivalent cu 3% din activele ponderate în funcţie de risc, cu condiţia ca majorarea să fie aplicată la nivelul întregii regiuni unde desfăşoară operaţiuni.

Oficialii au eliminat o propunere de a permite ţărilor afectate să ceară mediere din partea Autorităţii Bancare Europene.

Modificarea permite Marii Britanii să aplice aşa-numitul plan Vickers, pregătit de experţi şi acceptat de guvern, care va obliga unele bănci, între care HSBC, Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, Santander UK şi Nationwide Building Society să deţină un capital de bază echivalent cu 10% din activele ponderate în funcţie de risc.

Banca Centrală Europeană şi Autoritatea Bancară Europeană sprijină acest acord, dar au avertizat că, în forma actuală, ar putea da prea multă putere autorităţilor naţionale de reglementare, subminând eforturile de a avea reguli comunitare unitare în sectorul bancar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici