Acord istoric în G20: Miniştrii Agriculturii au un plan de acţiune împotriva creşterii preţurilor la alimente

Miniştrii Agriculturii din G20 au ajuns joi, la Paris, la un acord istoric, potrivit Franţei, privind un plan de acţiune împotriva instabilităţii preţurilor agricole. "Astăzi este o zi mare, am ajuns la un acord istoric", a declarat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, a cărui ţară prezidează G20 în acest an.

989 afișări
Imaginea articolului Acord istoric în G20: Miniştrii Agriculturii au un plan de acţiune împotriva creşterii preţurilor la alimente

Acord istoric în G20: Miniştrii Agriculturii au un plan de acţiune împotriva creşterii preţurilor la alimente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a arătat că acordul este ambiţios, fără jumătăţi de măsură, chiar dacă a fost calificat de organizaţia neguvernamentală ONE drept "minimal".

Le Maire s-a referit la un "forum de reacţie rapidă", constituit din înalţi responsabili ai G20, destinat intervenţiei rapide pentru prevenirea sau atenuarea crizelor mondiale ale preţurilor alimentelor.

Acest Forum, un veritabil "Consiliu de securitate agricolă", trebuie să evite repetarea unei creşteri a preţurilor grâului, precum cea produsă după ce Rusia a întrerupt exporturile, în urma secetei, a explicat Le Maire.

Franţa a propus un plan fundamentat pe cinci piloni, respectiv reinvestiţii în agricultură, pentru producţii mai mari şi mai bune, îmbunătăţirea transparenţei pe pieţe, ameliorarea coordonării la nivel internaţional pentru prevenirea şi rezolvarea crizelor şi dezvoltarea unor instrumente de gestionare a riscurilor legate de instabilitatea preţurilor agricole. Al cincilea element este reglementarea pieţelor derivatelor care au la bază materii prime agricole.

Miniştrii au decis totodată creşterea producţiei agricole mondiale, spre exemplu prin îmbunătăţirea productivităţii, în cazul grâului.

"Pentru a hrăni o populaţie mondială care va depăşi nouă miliarde de locuitori în 2050, producţia agricolă trebuie să crească cu 70%", se arată în declaraţia finală a reuniunii.

În privinţa transparenţei referitoare la stocurile agricole, faţă de care India şi China sunt reticente considerând acest tip de date de interes strategic, G20 va înfiinţa un sistem de informaţii pe pieţe, numit AMIS.

Această bază de date are rolul să încurajeze ţările să îşi împărtăşească informaţiile, fără să includă măsuri coercitive.

"Miniştrii au semnat acest acord şi nu exită motive să ne îndoim de angajamentul lor", a declarat directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimente (FAO), Jacques Diouf.

Miercuri seara, preşedintele francez Nicolad Sarkozy a pledat pentru reglementarea mai bună a pieţelor agricole.

Acordul adoptat joi încurajează puternic miniştrii de Finanţe din G20 să ia măsurile potrivite pentru îmbunătăţirea reglementărilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici