Acord privind reducerea consumului final de energie în UE cu 11,7% până în 2030

Uniunea Europeană a ajuns vineri la un acord privind reducerea consumului final de energie în cadrul blocului cu 11,7% până în 2030.

251 afișări
Imaginea articolului Acord privind reducerea consumului final de energie în UE cu 11,7% până în 2030

Acordul a fost convenit după discuţii care au durat toată noaptea între negociatorii din ţările UE şi Parlamentul European, scrie Reuters.

Pentru a atinge aceste obiective, ţările vor trebui să renoveze milioane de clădiri pentru a consuma mai puţină energie. Având în vedere că majoritatea clădirilor europene sunt încălzite cu combustibili fosili, această politică este esenţială pentru eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

"Acest lucru va însemna o schimbare reală în beneficiul climei şi în dezavantajul lui Putin", a declarat Niels Fuglsang, negociatorul principal al Parlamentului.

Negociatorii au convenit că energia consumată de utilizatorii finali din bloc, cum ar fi gospodăriile şi fabricile, în 2030 ar trebui să fie cu 11,7% mai mică decât utilizarea preconizată până la acea dată.

Dar acordul a fost mai mic decât ţinta de 13% pe care Comisia Europeană a declarat anul trecut că UE ar avea nevoie pentru a ajuta ţările să se „dezbrace” mai repede de combustibilii fosili ruşi după ce Moscova a invadat Ucraina.

"Îmbunătăţeşte actuala directivă privind eficienţa energetică, dar nu în măsura necesară pentru a îndeplini obiectivele REPowerEU", a declarat Arianna Vitali, secretar general al Coaliţiei non-profit pentru economii de energie, referindu-se la obiectivele UE de a renunţa la combustibilii fosili ruşi până în 2027.

Parlamentul UE a dorit un obiectiv mai mare, de 14%, în timp ce unele ţări UE au făcut presiuni pentru un obiectiv mai mic de 9% - propunerea iniţială a UE din 2021, pe care a modificat-o în urma invaziei Rusiei.

Obiectivul va fi obligatoriu din punct de vedere juridic. Ţările îşi vor stabili propriile obiective naţionale neobligatorii - dar dacă acestea nu se vor adăuga la obiectivul de 11,7%, Comisia Europeană le va corecta.

Între 2024 şi 2030, ţările vor trebui să economisească în medie 1,49% din consumul final de energie pe an. Ţările vor trebui să accelereze renovarea clădirilor aflate în proprietate publică, renovând în fiecare an cel puţin 3% din suprafaţa totală a acestor clădiri.

Acordul va merge acum la Parlamentul European şi la ţările UE pentru un vot final, care este de obicei o formalitate prin care legea este aprobată fără modificări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici