Acţiunile europene închid în scădere, din cauza temerilor privind datoriile Italiei

Acţiunile marilor companii europene au încheiat ultima şedinţă din această lună în scădere, din cauza reapariţiei temerilor legate de datoriile Italiei, dar şi a falimentului companiei de brokeraj MF Global din SUA, care a determinat investitorii să marcheze profiturile.

134 afișări
Imaginea articolului Acţiunile europene închid în scădere, din cauza temerilor privind datoriile Italiei

Acţiunile europene închid în scădere, din cauza temerilor privind datoriile Italiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborât cu 1,8%, dar în octombrie a marcat o creştere de 8,3%, primul avans lunar din aprilie şi cel mai mare după cel din iulie 2009.

În Italia, indicele FTSE Mib al bursei din Milano a pierdut 3,8%, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene pe termen de zece ani a depăşit 6%, ceea ce amplifică presiunile asupra guvernului pentru rezolvarea problemei datoriilor.

"Reapariţia temerilor referitoare la datoriile italiene arată nervozitatea investitorilor. Măsurile convenite de liderii europeni la summit-ul de săptămâna trecută, care nu au reuşit să ducă la scăderea randamentelor obligaţiunilor Italiei, trebuie să fie clarificate şi aplicate rapid", a declarat Arnaud Poutier, şeful companiei IG Markets France.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de acţiunile bancare din zona euro, afectate şi de temeri legate de impactul falimentului MF Global, în urma plasamentelor în datorii suverane europene.

Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 8,2%, iar cele ale Societe Generale cu 9,4%.

Pe alte pieţe, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 2,77%, tras în jos de titlurile băncilor şi companiilor miniere, DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 3,23%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 3,16%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici