Administratori pensii private: Reducerea contribuţiei la 0,5% va afecta 5 milioane de participanţi

Reducerea de la 2,5% la 0,5% din salariul brut a contribuţiei către fondurile de pensii private va genera economii nesemnificattive la buget şi va avea un impact negativ asupra viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de participanţi, afirmă administratorii pensiilor private.

80 afișări
Imaginea articolului Administratori pensii private: Reducerea contribuţiei la 0,5% va afecta 5 milioane de participanţi

Administratori pensii private: Reducerea contribuţiei la 0,5% va afecta 5 milioane de participanţi (Imagine: Mediafax Foto)

"Punerea în practică a acestei măsuri ar genera economii de circa 800 milioane de lei în intervalul iunie-decembrie 2010. Suma este nesemnificativă în raport cu necesarul pentru acoperirea deficitului bugetului de stat. În schimb, decizia va afecta cuantumul viitoarelor pensii ale celor cinci milioane de partcipanţi la sistem. Practic, actualii salariaţi îşi văd diminuate viitoarele pensii", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al Alico Pensii, Mihai Coca-Cozma.

Vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, Ştefan Rădeanu, a declarat, marţi, că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat patronatele că transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.

Vlădescu le-a spus reprezentanţilor patronatelor şi singurului reprezentant al sindicatelor prezent la discuţii - Sabin Rusu, din partea Confederaţiei Sindicatelor Democratice - că măsura este necesară pentru echilibrarea sectorului de pensii şi că va fi aplicată până la sfârşitul anului 2011.

Reprezentantul Alico Pensii a afirmat că nu crede că Guvernul va pune în aplicare o astfel de măsură, mai ales că, prin actualul acord stand-by încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional în 2009, autorităţile s-au obligat să continue alimentarea Pilonului II cu contribuţii majorate regulat, în conformitate cu prevederile legislaţiei.

"O astfel de măsură ar distruge complet credibilitatea Pilonului II, fără a mai vorbi de credibilitatea Executivului în rândul investitorilor din acest domeniu, care au alocat 500 milioane de euro pentru dezvoltarea pensiilor private în România", a spus Coca-Cozma.

Preşedintele Consiliului de Admnistraţie al ING Fond de Pensii, Cornelia Coman, a spus că reducerea contribuţiei la Pilonul II ar afecta şi mai mult fondurile private de pensii obligatorii, după ce, în 2009, Guvernul a plafonat contribuţia la 2%, procentaj care a urcat la 2,5% în acest an.

"Măsura este total nepotrivită. Practic, cei cinci milioane de participanţi la Pilonul II, viitorii pensionari, sunt sacrificaţi pentru actualii pensionari. Consider că pe termen mediu şi lung, printr-o astfel de măsură, problema pensiilor se va acutiza în România. Pe de altă parte, economiile obţinute prin reducerea contribuţiei la 0,5% nu rezolvă într-o măsură semnificativă problema deficitului bugetului de stat", a spus Coman.

ING Fond de Pensii este cel mai mare jucător pe Pilonul II după numărul participanţilor şi al activelor nete.

Reprezentantul companiei a afirmat că investitorii de pe Pilonul II vor face demersuri pentru a împiedica punerea în practică a măsurii.

"Reducerea contribuţiei la Pilonul II dă peste cap parametrii planurilor de afaceri ale societăţilor prezente în acest domeniu de activitate. Prin intermediul ambasadorilor, investitorii vor protesta împotriva punerii în practică a măsurii", a afirmat Coman.

Prin intermediul unei scrisori semnate de ambasadorii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Olandei şi Italiei, administratorii au protestat şi în 2009, fără succes, când Guvernul a alocat fonduri pentru o contribuţie de 2%, şi nu de 2,5% conform legislaţiei.

Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către Pilonul II creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008 la 6% în 2016 din veniturile brute ale participanţilor.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 3,144 miliarde de lei, în urcare cu 5,97% faţă de luna martie.

Numărul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,45% în luna aprilie, la 5,026 milioane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici