Agenţia de rating Fitch retrogradează datoria Turciei pe fondul creşterii inflaţiei

Fitch a retrogradat datoria suverană a Turciei şi a emis un verdict dur cu privire la planul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de combatere a inflaţiei în creştere, scrie Financial Times.

271 afișări
Imaginea articolului Agenţia de rating Fitch retrogradează datoria Turciei pe fondul creşterii inflaţiei

Agenţia de rating Fitch retrogradează datoria Turciei pe fondul creşterii inflaţiei

Agenţia internaţională de rating a împins ratingul datoriei pe termen lung şi mai adânc în teritoriul junk, coborând-o de la BB- la B+ - plasând ţara din G20 la acelaşi nivel cu Benin, Egipt, Turkmenistan, Rwanda şi Kenya.

Fitch a emis o perspectivă negativă pentru datoria Turciei, ceea ce înseamnă că aceasta s-ar putea confrunta cu noi retrogradări, şi a declarat că sistemul financiar a devenit mai vulnerabil din cauza episoadelor frecvente şi intense de stres financiar, despre care a spus că au fost determinate de factorii de decizie politică.

Agenţia a afirmat că elementul central al planului lui Erdogan de stabilizare a economiei ţării predispuse la criză - o serie de scheme de economisire legate de cursul de schimb - nu va "atenua în mod durabil riscurile macroeconomice şi de stabilitate financiară".

Lira turcească a pierdut peste 40% din valoarea sa faţă de dolar în 2021, după ce Erdogan a ordonat băncii centrale a ţării să reducă ratele dobânzilor de patru ori în ultimele luni ale anului, în ciuda inflaţiei în creştere şi a creşterii ratelor de către băncile centrale globale.

Preşedintele turc, care şi-a consolidat controlul asupra instituţiilor ţării în ultimii ani, respinge scenariul economic potrivit căruia majorarea ratelor dobânzilor ajută la restabilirea stabilităţii preţurilor.

El a susţinut că promovează un "nou model economic" care, în opinia sa, va aborda dezechilibrele economice structurale ale ţării, profitând de o liră mai slabă şi mai competitivă pentru a stimula exporturile, investiţiile şi ocuparea forţei de muncă.

Oficialii turci spun că un set de sisteme de depozite garantate de stat, care încearcă să îi atragă pe turci să economisească în lire, promiţând că îi vor proteja împotriva pierderilor legate de cursul de schimb, va inversa tendinţa pe termen lung de "dolarizare" şi va contribui la scăderea inflaţiei prin stabilizarea monedei locale.

Ministrul de finanţe al Turciei a estimat că inflaţia va scădea la o singură cifră până în luna mai a anului viitor. Dar Fitch a declarat că a prognozat o inflaţie medie de 41% în 2022 şi de 28% în 2023 - o rată care este al doilea cel mai ridicat nivel dintre toate ţările din aria sa de acoperire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fitch,
turcia,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici