Al doilea cel mai bogat om din lume vinde o parte din imperiul său telecom, la presiunea autorităţilor

Miliardarul mexican Carlos Slim, al doilea cel mai bogat om din lume după Bill Gates, îşi va dezmembra imperiul telecom construit în Mexic şi va vinde o parte din activele de telefonie fixă şi mobilă, pentru a evita ca autorităţile să-i impună restricţii dure pentru poziţie dominantă pe piaţă.

1567 afișări
Imaginea articolului Al doilea cel mai bogat om din lume vinde o parte din imperiul său telecom, la presiunea autorităţilor

Al doilea cel mai bogat om din lume vinde o parte din imperiul său telecom, la presiunea autorităţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Slim are o avere de 71,5 miliarde de dolari, fiind depăşit la nivel global doar de cofondatorul Microsoft Bill Gates, cu 83,4 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.

Compania America Movil, controlată de Slim, a anunţat că intenţionează să vândă active pentru a ajunge la o cotă de piaţă mai mică de 50%, astfel încât să nu fie clasificată drept companie dominantă pe piaţă, potrivit Financial Times.

În lipsa acestei măsuri, imperiul lui Slim era în pericol de a fi obligat de autorităţi să pună infrastructura telecom gratuit la dispoziţia rivalilor.

Compania de telefonie fixă a miliardarului, Telmex, controlează circa 80% din piaţa de profil din Mexic, iar compania de telefonie mobilă Telcel deţine aproximativ 70% din piaţa de telefonie mobilă.

De asemenea, America Movil va separa infrastructura telecom, inclusiv turnurile de transmisie, va fi separată de Telcel şi va deveni disponibilă şi pentru alte companii.

Planul trebuie aprobat de autoritatea telecom din Mexic.

America Movil nu a precizat ce anume intenţionează să vândă, sau cui. Compania a informat că "anumite active" vor fi vândute "unui operator nou şi independent de America Movil, cu experienţă pe piaţa telecom şi cu resurse economice şi tehnice".

Analiştii se aşteaptă ca America Movil să renunţe la operaţiuni din zone cu profitabilitate redusă, în loc să vândă acţiuni la companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici