Analişti: BNR va menţine miercuri rata dobânzii de politică monetară la 6,25%

Consiliul de Administraţie al BNR ar putea decide în şedinţa de politică monetară de miercuri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, potrivit opiniilor exprimate în cadrul unui sondaj intern de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

99 afișări
Imaginea articolului Analişti: BNR va menţine miercuri rata dobânzii de politică monetară la 6,25%

Analişti: BNR va menţine miercuri rata dobânzii de politică monetară la 6,25% (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Referitor la aşteptările privind rata de politică monetară pentru finalul acestui an, majoritatea respondenţilor la sondaj anticipează menţinerea la 6,25%. Estimările pentru finalul anului variază între 6% şi 6,5% faţă de intervalul 5,5% şi 6,75% în estimările din mai.

Totodată, membrii care au răspuns la sondaj se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 5,75% la finele anului de 2012 (estimările variază între 4,5% şi 7%). Aceeaşi aşteptare de reducere a ratei de politică monetară pe parcursul anului 2012 exista şi în sondajele anterioare.

Nivelul rezervelor minime obligatorii s-ar putea situa la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în valută (nicio modificare), estimare care aparţine tuturor participanţilor la sondaj.

Majoritatea respondenţilor cred că nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va rămâne la 20% până la finele anului 2011 şi va scădea la 15% pe parcursul anului 2012.

În cazul pasivelor în lei nu se aşteaptă nicio modificare până la sfârşitul anului 2011, însă este previzionată scăderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale insitituţiilor de credit la 10% pe parcursul anului 2012.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

La începutul lunii mai, BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Totodată, BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Noua prognoză de inflaţie pentru acest an arată că ţinta de inflaţie va fi ratată pentru al cincilea an consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici