Analiştii financiar-bancari avertizează: Consumul din import pune presiuni pe inflaţie şi pe deprecierea leului

Economia României prezintă o serie de vulnerabilităţi în faţa ameninţărilor externe şi mai ales interne, iar creşterea bazată pe consum din import pune presiuni pe inflaţie şi pe deprecierea leului, au arătat miercuri membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

313 afișări
Imaginea articolului Analiştii financiar-bancari avertizează: Consumul din import pune presiuni pe inflaţie şi pe deprecierea leului

Analiştii financiar-bancari avertizează: Consumul din import pune presiuni pe inflaţie şi pe deprecierea leului

„Din perspectivă macroeconomică, principala problemă internă a României este promovarea unor politici fiscale prociclice, prin reduceri de taxe şi creşteri de cheltuieli publice, alimentând astfel riscul unor derapaje care vor trebui ajustate în viitor. Accentul acestor politici este pus pe creşterea salariilor şi pensiilor într-un ritm pe care economia nu-l poate susţine”, au arătat analiştii, în cadrul celei de-a IX-a ediţii conferinţei anuale AAFBR, desfăşurată la sediul Băncii Naţionale a României.

Astfel, limitarea deficitului bugetar în plafonul de 3% pe parcursul anului curent „nu este un succes de facto, în condiţiile în care investiţiile publice înregistrează nivelul minim din ultimii zece ani, iar accelerarea distribuirii dividendelor de la firmele de stat profitabile nu este decât o măsură temporară care va plafona potenţialul acestora de dezvoltare pe viitor”.

Potrivit AAFBR, „creşterea veniturilor populaţiei nu reflectă o economie mai productivă, iar consumul suplimentar este orientat cu preponderenţă către importuri, alimentând astfel presiuni asupra creşterii inflaţiei şi deprecierii monedei locale”.

Din perspectiva mediului de afaceri, companiile active în România prezintă un grad mai ridicat de vulnerabilitate comparativ cu perioada 2007-2008, în contextul în care:
- fenomenul de polarizare s-a accentuat, în contextul concentrării veniturilor, profiturilor şi a lichidităţilor în rândul celor mai importante companii;
- antreprenoriatul local este foarte modest, în contextul incertitudinii create de modificările fiscale frecvente şi neaşteptate;
- structura de finanţare este deficitară, pe fondul creşterii gradului de îndatorare şi a ponderii ridicate a companiilor care înregistrează capitaluri proprii negative;
- riscul sistemic a crescut din cauza extinderii termenelor de plată între companii, amplificând astfel interdependenţa dintre firme şi efectul de domino;
- piaţa muncii este supusă unor tensiuni ridicate din cauza îmbătrânirii populaţiei, amplificării fenomenului emigrării şi nivelului foarte ridicat al populaţiei inactive.

„Creşterea investiţiilor şi a productivităţii companiilor autohtone, esenţiale pentru susţinerea exporturilor şi majorarea PIB-ului potenţial, nu poate fi susţinută decât prin reforme structurale în debirocratizarea administraţiei publice, eficientizarea încasării veniturilor fiscale, dezvoltarea infrastructurii, investiţii în sănătate şi educaţie, precum şi prin asigurarea unui cadru fiscal şi juridic stabil”, au mai arătat analiştii.

O altă atenţionare a membrilor AAFBR se referă la reducerea contribuţiei obligatorii la fondurile de pensii administrate privat Pilon II de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75% începând cu anul 2018. „Această modificare este implementată deşi România s-a angajat, prin Programul de Convergenţă, să asigure o contribuţie de minim 6% din venitul brut al salariaţilor către fondurile de pensii private, pentru a asigura reforma sustenabilă a sistemului de pensii care în prezent se confruntă cu un deficit ridicat.

În plan extern, „anul 2017 a fost marcat de o serie de evenimente importante. Indiferent că vorbim despre amplificarea tensiunilor geopolitice pe scena mondială, incertitudinile privind viitorul UE, intrarea iminentă a SUA într-un nou ciclu de politică monetară, volatilitatea în creştere pentru anumite clase de active, devine evident faptul că umanitatea trece printr-o etapă de schimbări fundamentale de ordin social, politic, economic şi tehnologic”, au mai arătat membrii AAFBR.

În acest context volatil şi impredictibil, sustenabilitatea internă pe termen mediu şi lung „nu poate fi asigurată decât prin promovarea unor politici anticiclice şi a unor reforme structurale angrenate în jurul unui concept strategic foarte bine definit”.

Înfiinţată în ianuarie 2008, AAFBR este o organizaţie profesională cu aproape 100 de membri din toate zonele pieţei financiare româneşti - bănci, companii de asigurări, companii de brokeraj, fonduri de pensii private, instituţii financiare internaţionale. AAFBR este membră EFFAS (European Federation of Financial Analysts Societies). Conferinţa anuală AAFBR, evenimentul etalon al asociaţiei, abordează teme economice de actualitate şi reuneşte atât participanţi din România, cât şi reprezentanţi ai unor instituţii financiare internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici