Analiştii financiari anticipează o inflaţie medie de 8,62% în următoarele 12 luni

Analiştii financiari din Asociaţia CFA România anticipează o inflaţie medie de 8,62% pentru orizontul de 12 luni, în paralel cu deprecierea leului, la o medie de 5,0390 lei pentru un euro.

155 afișări
Imaginea articolului Analiştii financiari anticipează o inflaţie medie de 8,62% în următoarele 12 luni

Analiştii financiari anticipează o inflaţie medie de 8,62% în următoarele 12 luni

În cazul orizontului de 6 luni, majoritatea analiştilor (81%) se aşteaptă la un curs sub 5 lei/euro, valorea medie a anticipaţiilor fiind de 4,9815 lei pentru un euro.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania, calculat lunar, a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte) la valoarea de 53,2 puncte, susţinut atât de majorarea cu 9,1 puncte a componentei de condiţii curente, cât şi cu 10,2 puncte a componentei de anticipaţii.

„Pe fondul ştirilor pozitive de reducere a preţurilor diverselor tipuri de energie, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, Indicatorul de Incredere al CFA România şi-a continut creşterea. În luna februarie, Indicatorul a marcat o creştere semnificativă a ambelor sale componente. Un alt impact al scăderii preţurilor energiei este reducerea anticipaţiilor inflaţioniste la minimul ultimelor 10 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA Vicepreşedinte al Asociatiei.

În ceea ce priveste evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 52% dintre participanţii la sondajul CFA anticipează o stabilitate a acestora, în timp ce 43% văd o scădere în următoarele 12 luni. De asemenea, 62% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar o treime cred că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an este de 5,1%.

Pentru anul 2023, valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut faţă de exerciţiul anterior, la 2,4%.

Datoria publică în PIB este estimată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni, scrie Ziarul Financiar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cfa,
inflaţie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici