ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor reglementate este justificată

Cererea distribuitorilor şi furnizorilor de gaze naturale privind majorarea tarifelor reglementate este justificată de creşterea preţului de import şi a utilizării gazelor din depozite pentru o serie de consumatori industriali, se arată într-un document al ANRE.

858 afișări
Imaginea articolului ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor reglementate este justificată

ANRE: Cererea distribuitorilor de gaze privind creşterea tarifelor reglementate este justificată (Imagine: Mediafax Foto)

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează, într-un document, că solicitarea distribuitorilor de gaze de creştere a preţurilor reglementate este justificată de mai mulţi factori. Printre aceştia se numără majorarea preţului gazelor de import şi a ponderii acestora în coşul de consum, utilizarea, în perioada 2009-2010, a unor cantităţi mai mari din depozite pentru alimentarea unor consumatori industriali, reducerea consumului la nivel naţional şi creşterea ratei inflaţiei.

România importă în prezent gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, faţă de 290 dolari în urmă cu doi ani. De asemenea, gazele de import au ajuns în luna ianuarie a acestui an la o pondere de 32% din coşul de consum, comparativ cu nivelul de 25% în 2010. Coşul de consum este format din gazele produse în România şi cele importate.

"Pe fondul acestor modificări intervenite pe piaţa gazelor naturale, este justificată cererea de majorare a tarifelor şi preţurilor finale reglementate solicitată de operatorii de distribuţie şi furnizare", se arată în documentul citat, semnat de preşedintele ANRE, Dan Iulius Plaveti.

Preţurile reglementate sunt stabilite de ANRE şi sunt destinate în principal consumatorilor cansnici.

Cei mai mari distribuitori de gaze naturale care activează pe piaţa românească sunt grupul franco-belgian GDF Suez şi compania germană de utilităţi E.ON.

ANRE precizează că ultima modificare a preţului reglementat al gazelor a avut loc la 1 iulie 2009, când Autoritatea a aprobat o reducere cu 8% a tarifelor.

În scrisoarea de intenţie a Guvernului către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană este stipulată elaborarea de către autorităţile române a unui calendar de eliminare a preţurilor reglementate la gaze şi electricitate în perioada 2013-2015.

Guvernul s-a angajat să prezinte acest calendar până în luna septembrie, precum şi o serie de mecanisme de protejare a consumatorilor vulnerabili.

De asemenea, preţurile reglementate la gaze şi energia electrică destinate consumatorilor industriali vor trebui eliminate până la sfârşitul anului 2013.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici