Antreprenori: Sunt importante menţinerea cotei unice şi a CAS şi renunţarea la "pomenile electorale"

Reprezentanţii antreprenorilor consideră că pentru 2015 sunt foarte importante menţinerea cotei unice şi a CAS redus, renunţarea la "unele pomeni electorale", precum creşterea salariilor bugetare, care ar fi nesustenabilă, şi regândirea programelor pentru IMM-uri.

346 afișări
Imaginea articolului Antreprenori: Sunt importante menţinerea cotei unice şi a CAS şi renunţarea la "pomenile electorale"

Antreprenori: Sunt importante menţinerea cotei unice şi a CAS şi renunţarea la "pomenile electorale" (Imagine: Shutterstock)

"Pentru anul 2015 ne-am propus o creştere cu 7,5% a afacerilor. Noi credem şi ne-am dori pentru anul viitor să se menţină cota unică de impozitare şi reducerea CAS, care a fost un motor fantastic pentru crearea de locuri de muncă corecte. Creşterea cotei unice ar arunca în aer orice investiţie. În plus, mi-aş dori să se mai renunţe la pomenile electorale şi mă refer la diferitele creşteri salariale, care sunt nesustenabile", a declarat marţi Dragoş Petrescu, proprietarul City Grill şi membru în grupul de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Antreprenorii reuniţi în grupul de lucru al Coaliţiei propun Guvernului un program naţional de încurajare a antreprenoriatului din România, care cuprinde o serie de măsuri pentru dezvoltarea IMM-urilor, precum creşterea gradului de implicare a antreprenorilor în găsirea soluţiilor generale de dezvoltare şi în iniţiativele autorităţilor, concentrarea programelor pentru antreprenoriat pe câteva domenii şi teritorii importante pentru economie, scheme de ajutor de stat din bani publici în antreprenoriat numai în legătură obligatorie cu educaţia antreprenorială, multiplicarea investiţiilor statului în antreprenoriat prin implicarea fondurilor private şi acordarea banilor nu ca grant, ci ca împrumut şi simplificarea şi debirocratizarea administraţiei publice.

"Este important să definim câteva domenii cheie în care să investim bani publici. Avem foarte mulţi alergători pe drum şi parcă foarte puţini ajung la linia de final. De asemenea, toţi banii publici trebuie să fie alocaţi pentru programe care au şi o componentă de educaţie antreprenorială. În pluc, credem că banii publici n-ar mai trebui daţi gratis şi forever (pentru totdeauna, n.r.), ci ca împrumut şi să se întoarcă la un moment dat astfel încât un număr cât mai mare de antreprenori să beneficieze de ei", a declarat Dragoş Anastasiu, liderul grupului de lucru pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

El precizat că principala doleanţă a antreprenorii este simplificarea admistraţiei publice şi implicit debirocratizarea, aspect mai important chiar decât sursele de finanţare.

Pe de altă parte, Marius Ghenea susţine sprijinirea start-up-urilor, menţionând că în Uniunea Europeană 80% dintre locurile de muncă sunt create de firme care au cel mult 3 ani vechime.

El a salutat în acest sens proiectul de act normativ privind înfiinţarea şi susţinerea investitorilor de tip business angel, care va avea ca principal efect crearea de locuri de muncă.

"Este o lege foarte utilă pentru că ar putea antrena banii din economie, există sume importante de bani deţinute de persoane fizice şi care acum stau şi nu au efect multiplicator în economie. Legea asigură o serie de facilităţi şi stimulente pentru acest tip de investitori, iar potrivit calculelor noastre 40% din investiţia statului în business angel se va întoarce la stat sub formă de TVA, taxe şi impozite. Statul este foarte avantajat de aceste investiţii, iar primul beneficiu este că sunt create locuri de muncă. Până acum acest tip de investitori nu aveau niciun fel de stimulente şi trebuia să-şi asume riscuri mari. Acest tip de stimulente crează efect în serie în economie", a spus Ghenea.

Şi el s-a referit la programele pentru IMM-uri, atrăgând atenţia însă că acestea au o componentă prea importantă de finanţare nerambursabilă.

Antreprenorii susţin de asemenea înfiinţarea Organizaţiei Române pentru Antreprenoriat, idee susţinută şi de ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu.

"Vom discuta astăzi (marţi, n.r.) cu primul-ministru ideea înfiinţării Organizaţiei Române pentru Antreprenoriat. Considerăm că este important să existe în paralel cu ministerul de resort, să funcţioneze ca o umbrelă pentru programele pentru dezvoltare antreprenorială, după modelul din Uniunea Europeană", a mai spus Ghenea.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată, formată din organizaţiile cele mai reprezentative pentru mediul de afaceri din România, respectiv Camera de Comerţ Americană în România - AmCham, Consiliul Investitorilor Străini, Fundaţia Romanian Business Leaders, Asociaţia Oamenilor de Afaceri, camere bilaterale, ambasade.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici