Anul 2023 va fi unul de încetinire pentru economia din România

Anul 2023 va fi unul de încetinire pentru economia din România, dar companiile nu opresc recrutarea sau creşterile salariale.

1062 afișări
Imaginea articolului Anul 2023 va fi unul de încetinire pentru economia din România

Anul 2023 va fi unul de încetinire pentru eco­nomia României care a crescut cu 4,8% în 2022, dar com­paniile nu opresc recrutarea şi creşterea salariilor. Astfel, 9 din 10 companii plănuiesc să recruteze activ până la sfâr­şitul anului, iar 56% dintre anga­jatori spun că salariile vor creşte cu 5% - 15% anul acesta, conform unui raport realizat de compania de consul­tanţă în resurse umane Hays România, citat de Ziarul Financiar.

„Aşteptările pentru 2023 spun că va fi un an de încetinire, chiar şi pentru economiile în creştere activă, precum cea românească. În ciuda perfor­manţei actuale a României în ceea ce priveşte ratele inflaţiei şi aşteptările de creştere economică, care este mai bună decât a unora dintre vecinii noştri din Europa Centrală, organizaţiile şi angajaţii nu ar trebui să fie distraşi de la nevoia potenţială viitoare de a ajusta strategiile şi aşteptările de recrutare. Cu toate acestea, anul începe cu un climat de afaceri destul de activ, cu 9 din 10 or­ganizaţii chestionate plănuind să recruteze activ până la sfârşitul anului”, scrie Timur Makhmutov, managing director al Hays România.

Circa 3% dintre angajatori au spus că vor creşte salariile cu 20% sau mai mult, 9% au spus că vor aplica o creştere cuprinsă între 15% şi 19,9%, 22% au spus că vor creşte salariile cu procente cuprinse între 10% şi 14,9%, circa 34% au menţionat creşteri cuprinse între 5% şi 9%, 10% cresc salariile cu 2,4% - 4,9%, iar 16% au spus că salariile angajaţilor lor vor rămâne neschimbate în 2023.

Doar pentru că piaţa muncii nu este la fel de activă ca în fazele de vârf din 2021 - începutul lui 2022, nu înseamnă că organizaţiile au încetat să recruteze. De fapt, peste jumătate dintre angajatori spun că au angajat mai mulţi oameni în 2022. Chiar dacă economia şi politica sunt incerte, piaţa muncii nu este de aşteptat să se prăbuşească în 2023. Dimpotrivă, raportul Hays România arată că, în 2023, 88% dintre companii plănuiesc să angajeze pentru poziţii pe termen lung, majoritatea dintre ele urmărind să-şi dezvolte afacerea.

Astfel, 88% dintre respondenţi au spus că recrutează pentru poziţii per­manente, 14% au spus că recru­tează liber-profesionişti, 12% că recru­tează angajaţi în regim temporar, iar 7% au spus că nu recrutează.

Nivelul optim de transparenţă cu privire la modul în care sunt stabilite nivelurile de salarizare şi creşterile salariale continuă să fie un subiect de dezbatere. Mai mult de jumătate dintre angajaţi au raportat că organizaţia lor nu oferă o trans­parenţă consecventă, iar 45% dintre angajatori care au declarat că nu oferă structuri publice de grupare a salariilor sau criterii clare pentru creşterile salariale. Doar jumătate dintre organizaţiile care intenţionează să implementeze creşteri salariale din cauza inflaţiei au comunicat această decizie angajaţilor lor.

Deşi salariul contează, nu este prin­cipalul factor de atragere şi re­tenţie, există câteva beneficii speciale care pot consolida strategiile de atracţie şi reţinere. În acest an, anga­jaţii acordă o valoare mai mare beneficiilor precum modul de lucru flexibil şi zilele suplimentare de con­ce­diu, urmate de asigurări de sănătate sau de servicii medicale private.

„Aceste beneficii sunt mai bine cotate decât anul precedent, când pachetele medicale extinse şi asigurările de viaţă erau cele mai apreciate beneficii. Angajatorii sunt conştienţi de impactul pe care pachetul de beneficii îl poate avea asupra ratelor de atracţie şi retenţie”, scrie studiul Hays.

Subiectul permanent al nepotrivirii dintre aşteptările de remunerare a profesioniştilor şi capacitatea unei organizaţii de a le îndeplini va rămâne foarte relevant în 2023, deoarece inflaţia ridicată continuă să alimenteze aceste discuţii, crede Timur Makhmutov.

Piaţa muncii din România va continua să vină cu dificultăţi în recrutarea specialiştilor, însă acest lucru nu va împiedica atragerea de mari investitori pe piaţa locală, adaugă el.

„Istoria recentă sugerează că piaţa va continua să fie una unde va fi greu de recrutat cei mai căutaţi profesionişti, având în vedere că mai mult de jumătate dintre organizaţii au raportat acest lucru. Dar acest lucru nu îi va împiedica pe marii investitori să-şi înfiinţeze sau să-şi dezvolte hub-urile în România, ceea ce înseamnă că nuanţele vor continua să conteze - nu doar nivelul salarial, dar şi cultura, brandul de HR şi experienţa de recrutare vor fi factori decisivi pentru ca profesioniştii să se alăture sau să rămână într-o companie.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici