APIA vrea ca "Rabla" să continue, deşi vânzările prin acest program sunt slabe

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) doreşte ca programul "Rabla" să continue chiar şi fără posibilitatea ca o persoană să poată casa până la trei maşini vechi pentru una nouă şi chiar dacă vânzările înregistrate de dealeri sunt slabe.

74 afișări
Imaginea articolului APIA vrea ca "Rabla" să continue, deşi vânzările prin acest program sunt slabe

APIA vrea ca "Rabla" să continue, deşi vânzările prin acest program sunt slabe (Imagine: Mediafax Foto)

"Deoarece actul normativ care modifică modul de desfăşurare a ultimei etape a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional pentru anul 2009 (denumit şi "Rabla" - n.r.) nu a fost încă promovat datorită procedurilor de reglementare necesare, această ultimă etapă a programului riscă să nu se deruleze în forma deja anunţată de către Ministerul Mediului. Noua formulă prevedea posibilitatea de a achiziţiona un automobil nou pe baza a până la trei autovehicule casate", se arată într-un comunicat al APIA remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Asociaţia estimează că ultima etapă a "Rabla" (1 septembrie - 11 decembrie) se va desfăşura până la sfârşit pe baza coordonatelor cunoscute, care prevăd că achiziţia unui automobil sau autovehicul comercial uşor prin "Rabla" poate fi realizată prin casarea unui automobil sau vehicul comercial uşor mai vechi de zece ani, plus diferenţa de bani (numerar, credit sau leasing).

Ministerul Mediului propunea, la începutul lunii septembrie, introducerea de vouchere cu valoarea de 3.800 de lei pentru casarea maşinilor mai vechi de zece ani, numărul maxim de astfel de bonuri fiind de trei.

APIA precizează, în comunicat, că dealerii validaţi să vândă maşini prin "Rabla" au livrat 4.500 de unităţi în luna septembrie.

Acest volum face ca numărul maşinilor care mai pot fi casate, până la 11 decembrie, să fie de circa 34.000, mai mult de jumătate din ţinta de 60.000 de maşini stabilită de autorităţi pentru întregul an.

Potrivit oficialilor companiilor auto, ţinta de 60.000 de unităţi nu va fi atinsă.

"Programul de înnoire a parcului auto, cunoscut de toţi ca fiind «Rabla», nu mai este atractiv pentru că deja nu mai reprezintă o noutate şi nu mai sunt doritori", a declarat vicepreşedintele APIA Brent Valmar, la sfârşitul lunii iulie.

El preciza atunci, având în vedere că programul nu mai este atractiv, că dealerii s-ar putea descurca în 2010 fără "Rabla", dacă economia ar fi stabilă.

Cu toate acestea, APIA doreşte, potrivit comunicatului transmis luni, ca Guvernul să aprecieze utilitatea programului de înnoire a parcului auto, "acesta fiind un obiectiv naţional din punct de vedere al mediului şi care se constituie, în acelaşi timp, într-un instrument viabil de politică sectorială pentru industria auto".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici