Aplicarea impozitului minim a adus până în septembrie venituri la buget de 592,8 milioane lei

Statul a încasat până în luna septembrie, la bugetul general consolidat, venituri de 592,8 milioane de lei din aplicarea impozitului minim, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

56 afișări
Imaginea articolului Aplicarea impozitului minim a adus până în septembrie venituri la buget de 592,8 milioane lei

Aplicarea impozitului minim a adus până în septembrie venituri la buget de 592,8 milioane lei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"În primele două trimestre de plată aferente aplicării impozitului minim, respectiv actvitatea din trimestrul doi şi trei a anului 2009, s-au încasat venituri totale din impozitul minim în valoare de 592,82 milioane de lei. Suma include stingeri de natura compensărilor cu alte impozite plătite în plus sau cu sume din TVA, operări de deconturi rectificative şi reglări de evidenţă de fişă analitică pe plătitor", a menţionat Blejnar.

Suma reprezintă 0,12% din Produsul Intern Brut estimat pentru acest an, de 497,3 miliarde de lei.

Potrivit prevederilor unei ordonanţe de urgenţă care a intrat în vigoare de la 1 mai, firmele în cazul cărora impozitul pe profit a fost mai mic decât impozitul minim sunt obligate la plata unor sume calculate în funcţie de veniturile realizate.

Astfel, firmele plătesc un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Contribuabilii care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

Introducerea acestui impozit a fost criticată de oamenii de afaceri, dar şi de reprezentanţii partidelor politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici