Aruba, Barbados şi Bermuda au fost eliminate de pe LISTA UE a jurisdicţiilor necooperante fiscal

Consiliul Uniunii Europene a decis vineri eliminarea statelor Aruba, Barbados şi Bermuda de pe lista UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, după reuniunea de vineri a miniştrilor de Finanţe din UE ECOFIN.

533 afișări
Imaginea articolului Aruba, Barbados şi Bermuda au fost eliminate de pe LISTA UE a jurisdicţiilor necooperante fiscal

Aruba, Barbados şi Bermuda au fost eliminate de pe LISTA UE a jurisdicţiilor necooperante fiscal

Ca urmare, 12 jurisdicţii rămân pe lista jurisdicţiilor necooperante: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad şi Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.

„Astăzi am scos de pe lista ţărilor neecoperante în scopuri fiscale Aruba, Barbados şi Bermuda, ca urmare, 12 jurisdicţii rămân pe această listă UE a jurisdicţiilor necooperante. Preşedinţia română înţelege situaţia deosebită a anumitor jurisdicţii care au întâmpinat dificultăţi în implementarea reformelor fiscale şi îşi exprimă aprecierea pentru disponibilitatea şi eforturile făcute de toate jurisdicţiile în acest exerciţiu. Munca în legătură cu lista UE a ţărilor neecoperante este un proces dinamic, iar Consiliul va continua să analizeze şi să actualizeze în mod regulat în 2019, solicitând, în acelaşi timp, un proces mai stabil în legătură cu aceasta în 2020”, a declarat Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul conferinţei susţinută cu ocazia reuniunii Afacerilor Economice şi Financiare (ECOFIN).

Lista UE contribuie la eforturile în curs de derulare vizând prevenirea evitării obligaţiilor fiscale şi promovarea unor principii ale bunei guvernanţe, precum transparenţa fiscală, echitatea fiscală sau standardele internaţionale împotriva erodării bazei impozabile şi transferului profiturilor.

Lista a fost creată în decembrie 2017 şi este inclusă în anexa I la concluziile adoptate de Consiliu. Aceasta a fost revizuită în martie 2019, în urma unei analize aprofundate a punerii în aplicare a angajamentelor asumate de jurisdicţiile ţărilor terţe implicate în acest proces.

Barbados şi-a asumat angajamente, la un nivel politic înalt, de a răspunde preocupărilor exprimate de UE legate de înlocuirea regimurilor preferenţiale dăunătoare din stat, printr-o măsură cu efect echivalent, pe când Aruba şi Bermuda şi-au pus deja în aplicare angajamentele. Bermuda îşi menţine totodată angajamentul de a răspunde preocupărilor exprimate de UE în domeniul fondurilor de plasament colectiv. În consecinţă, Barbados şi Bermuda vor fi mutate de la anexa I la concluzii la anexa II, care include jurisdicţii care şi-au asumat suficiente angajamente de a-şi reforma politicile fiscale, pe când Aruba va fi eliminată integral din ambele anexe.

Pe agenda reuniunii ECOFIN s-au regăsit subiecte precum Directiva privind structurile accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, Directiva privind regimul general al accizelor, impozitarea serviciilor digitale, revizuirea listei UE referitoare la jurisdicţiile necooperante, Semestrul European. reuniunea a fost prezidată de ministrul român al Finanţelor Eugen Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici