Ash, RBS: FMI vrea ca autorităţile române să fie "constructive"; nu doreşte eşecul unui acord

Fondul Monetar Internaţional vrea ca autorităţile române să vină cu soluţii "constructive" în ceea ce priveşte transpunerea în legislaţie a măsurilor de ajustare fiscală, pentru că nu doreşte eşecul unui acord în regiune, a declarat pentru MEDIAFAX Timothy Ash, analist la RBS.

22 afișări
Imaginea articolului Ash, RBS: FMI vrea ca autorităţile române să fie "constructive"; nu doreşte eşecul unui acord

Ash, RBS: FMI vrea ca autorităţile române să fie "constructive"; nu doreşte eşecul unui acord (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Virarea tranşei de la FMI va depinde de capacitatea Guvernului de a transpune în legislaţie ajustările fiscale. Nu cred că FMI va vira finanţările fără rezolvarea acestei chestiuni. Cred că FMI va vrea să vadă propuneri constructive, în condiţiile în care nu vrea să vadă eşecul unui program regional ... dar România va trebui să facă ceva în cele din urmă", a spus Ash.

El a arătat că noile dificultăţi de pe plan local arată că implementarea unei austerităţi bugetare "severe" şi a reformei structurale este foarte dificilă, în special în România.

Referitor la o posibilă majorare a taxelor, Ash consideră că o asemenea măsură nu va fi o "veste bună" pentru economie, iar România va putea concura mult mai greu cu alte state din regiune pentru atragerea investiţiilor străine directe, care sunt deja mult mai reduse.

"Creşterea economică slabă din statele din vestul Europei va prelungi recesiunea (în România - n.r.). Anul 2010 se pare că va fi un an dificil, iar perspectiva pentru 2011 nu este cu mult mai bună", a concluzionat Ash.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Decizia Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

Surse guvernamentale au declarat că Executivul ia în calcul un nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB convenită cu FMI, orientat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.

Alte surse au precizat că până acum nu a fost stabilit cu cât ar creşte taxele şi impozitele, arătând că sunt mai multe scenarii, potrivit cărora TVA ar putea urca până la 24%, iar cota unică până la un maxim de 22%.

Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, dar a evitat să precizeze dacă acesta include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici