Asigurătorii vor creşte tarifele dacă poliţele auto rămân pe minus

Menţinerea tendinţei de reducere a subscrierilor pe segmentul auto în acest an va afecta fluxul de lichidităţi al asigurătorilor, care vor fi nevoiţi fie să majoreze tarifele primelor, fie să reducă cheltuielile curente, a declarat, miercuri, directorul general al Allianz-Ţiriac, Rangam Bir.

24 afișări
Imaginea articolului Asigurătorii vor creşte tarifele dacă poliţele auto rămân pe minus

Asigurătorii vor creşte tarifele dacă poliţele auto rămân pe minus (Imagine: Shutterstock)

"În condiţiile în care şi în 2010 au aplicat astfel de măsuri, va fi foarte dificil pentru asigurători să pună în practică aceleaşi măsuri şi în acest an. Piaţa românească este foarte sensibilă la preţ şi orice creştere de tarife în cazul poliţelor auto aduce pierderi de clienţi, care vor căuta ]oferte mai bune", a spus Bir, prezent la un seminar pe tema asigurărilor auto.

El a spus că Allianz-Ţiriac a decis să renunţe la clienţii care pe segmentul auto înregistrau o daunalitate de aproape 150%.

"Aceşti clienţi aduceau pierderi şi, prin renunţarea la ei, compania a putut practica tarife mai joase pe alte segmente de clienţi. Practic, subvenţionăm cotaţiile de primă celor care sunt mai responsabili", a spus Bir.

Reprezentantul Allianz-Ţiriac a amintit că piaţa asigurărilor generale a scăzut în 2010 pe fondul căderii finanţărilor de tip leasing, unde poliţele CASCO se încheiau o dată cu semnarea contractului de finanţare.

În plus, a spus Bir, o parte din clienţii CASCO au renunţat să îşi mai reînnoiască poliţele, în condiţiile în care foarte mulţi români s-au confruntat cu diminuarea veniturilor.

"Allianz-Ţiriac a încercat să atenueze efectele acestui fenomen prin lansarea de noi poliţe, care să ţină cont mai bine de cerinţele clienţilor", a afirmat Bir.

Anul trecut, Allianz-Ţiriac a coborât pe locul doi în topul asigurătorilor, cu venituri de 1,03 miliarde de lei, în scădere cu 20% faţă de 2009.

Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut cu 5,7% în 2010, la 8,36 miliarde lei. Regresul a fost efectul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,69 miliarde de lei, în timp ce piaţa asigurărilor de viaţă a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.

Asigurările auto au înregistrat o pondere de 59,8% în totalul subscrierilor pieţei, de la 62,9% în 2009.

Subscrierile RCA au însumat 2,51 miliarde de lei, în creştere cu 11,3% faţă de 2009, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). În acelaşi timp, veniturile din poliţe CASCO au scăzut cu 25,1%, la 2,49 miliarde de lei.

Pe total, asigurările auto au însumat 5 miliarde de lei, de la 5,58 miliarde de lei în 2009 (-10,4%).

Creşterea subscrierilor pe segmentul RCA a fost însoţită şi de majorarea sumelor plătite ca despăgubiri, a căror cotă în total despăgubiri pe zona asigurărilor auto a ajuns la 30%, cu două puncte procentuale mai mult faţă de 2009. În schimb, despăgubirile pe CASCO a scăzut cu zece puncte procentuale, la 46%.

Potrivit CSA, despăgubirile RCA au crescut cu 1,66% în 2010, la 1,62 miliarde de lei, în timp ce pe segmentul CASCO au coborât cu 14,4%, la 2,48 miliarde de lei.

Astfel, despăgubirile auto au însumat 4,1 miliarde de lei, de la 4,48 miliarde de lei în 2009 (-8,5%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici