Banca Centrală Europeană menţine dobânda de politică monetară la 1%, conform aşteptărilor

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, pentru a patra lună consecutiv, conform aşteptărilor analiştilor. Anunţul BCE va fi urmat de o conferinţă de presă a lui Draghi. Şedinţa de politică monetară a fost organizată miercuri şi nu joi, ca de obicei, ca urmare a apropierii sărbătorilor de Paşti.

78 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană menţine dobânda de politică monetară la 1%, conform aşteptărilor

Banca Centrală Europeană menţine dobânda de politică monetară la 1%, conform aşteptărilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

 Dobânda BCE s-a aflat la 1% şi în perioada mai 2009 - aprilie 2011, înainte de a fi majorată de două ori anul trecut, în aprilie de la 1% la 1,25% şi în iulie de la 1,25% la 1,5%.

După preluarea mandatului de preşedinte de către italianul Mario Draghi, BCE a tăiat de două ori dobânda cheie, de la 1,5% la 1,25% în noiembrie şi de la 1,25% la 1% în decembrie.

Analiştii se aşteaptă ca BCE să reziste presiunilor unui grup de şefi de bănci centrale din zona euro, condus de Bundesbank, care vor pregătirea retragerii măsurilor de combatere a crizei în urma cărora au fost relaxate regulile la accesarea de fonduri.

BCE a introdus în sistemul financiar lichidităţi de circa 1.000 de miliarde de euro prin licitaţiile organizate în decembrie şi noiembrie, cu scopul de a evita o criză a creditelor sfârşitul anului trecut, care ameninţa să exacerbeze criza datoriilor şi să pună în pericol operaţiunile monetare.

Grupul de bancheri condus de Germania se teme că lichidităţile foarte mari intoduse în sistemul financiar riscă amplificarea presiunilor inflaţioniste.

Inflaţia din zona euro s-a redus în martie la 2,6%, peste ţinta BCE de sub 2%, însă reluarea temerilor legate de Spania înseamnă că BCE nu-şi poate permite să semnaleze o majorare de dobândă sau retragerea măurilor de finanţare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici