Banca Mondială anticipează o creştere a PIB de 1,5% pentru România în 2012, constrânsă de criza din zona euro

Banca Mondială (BM) anticipează o creştere de 1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) pentru România în acest an, după ce estima într-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul instituţiei fiind determinat de vulnerabilităţile economiei româneşti la criza datoriilor de stat din zona euro.

464 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială anticipează o creştere a PIB de 1,5% pentru România în 2012, constrânsă de criza din zona euro

Banca Mondială anticipează o creştere a PIB de 1,5% pentru România în 2012, constrânsă de criza din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Instituţia de la Washington estimează că economia României a crescut anul trecut cu 2,2% şi urmează să se extindă în 2012 cu 1,5%, în timp ce anul viitor ar trebui să aducă rata de expansiune a PIB la 3%, potrivit raportului Perspective Economice Globale 2012.

Într-un raport similar publicat în vara anului trecut, BM estima o creştere economică de numai 1,6% pentru România în 2011, urmată de plus 3,7% în 2012, respectiv 4% în 2013.

Economia românească a crescut, în trimestrul al treilea al anului trecut, cu 1,9% faţă de trimestrul al doilea, respectiv cu 4,4% comparativ cu perioada corespunzătoare a lui 2010, în principal datorită evoluţiei peste aşteptări a sectorului agricol.

Premierul Emil Boc a declarat, la începutul anului, că România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2%.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru 2011, dar au redus semnificativ estimarea pentru acest an, la circa 2%.

"Regiunea (Europa şi Asia Centrală) ar fi afectată în particular de deteriorarea activităţii în Uniunea Europeană, care cumpără mai mult de jumătate din exporturile din regiune. Printre ţările care vor suferi probabil cel mai mult în urma declinului cererii din UE se numără România, Lituania şi Letonia, din cauza expunerii lor la Europa în general, dar şi Albania, Macedonia şi Bulgaria, care sunt dependente de economiile europene cel mai afectate de criza datoriilor de stat", se spune în raport.

O deteriorare semnificativă a activităţii economice în ţările dezvoltate din UE ar reduce de asemenea remiterile către regiune.

"Nivelurile ridicate ale şomajului au generat deja presiuni politice privind reducerea imigraţiei în ţările cu venituri mari", avertizează BM.

Economia globală a intrat într-o fază periculoasă, notează Banca Mondială în raport.

"Temerile privind sustenabilitatea fiscală în ţările cu venituri mari au generat contagiune, care încetineşte creşterea mondială. Nervozitatea investitorilor s-a răspândit către pieţele de credit şi de capital din ţările în curs de dezvoltare şi chiar către economiile centrale ale zonei euro. Până acum, cel mai mare impact asupra activităţii economice a fost resimţit în Uniunea Europeană", constată instituţia financiară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici