Băncile anticipează revigorarea cererilor de credite de la populaţie în al treilea trimestru

Băncile se aşteaptă la revigorarea solicitărilor pentru toate tipurile de credite din partea populaţiei în trimestrul al treilea, dar anticipează că cererea de împrumuturi de la companii va continua să scadă pentru scadenţele mai îndelungate, potrivit unui sondaj realizat de BNR.

28 afișări
Imaginea articolului Băncile anticipează revigorarea cererilor de credite de la populaţie în al treilea trimestru

Băncile anticipează revigorarea cererilor de credite de la populaţie în al treilea trimestru (Imagine: Mediafax Foto)

"În sectorul populaţiei, cererea de credite de consum s-a restrâns mai mult decât în cazul creditelor ipotecare. Pentru trimestrul următor, băncile se aşteaptă la revigorarea solicitărilor pentru toate timpurile de credite", potrivit sondajului realizat de banca centrală.

Standardele de creditare pe segmentul populaţiei au devenit într-o oarecare măsură mai restrictive în trimestrul al doilea, atât în cazul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţele şi terenuri, cât şi în cazul celor de consum, iar procentul net al băncilor care au luat astfel de măsuri a fost de aproximativ 40%.

Continuarea limitării accesului populaţiei la surse de finanţare este determinată de faptul că rata restanţelor la populaţie a crescut de aproape trei ori în perioada iunie 2009 faţă de luna similară a anului trecut, apropiindu-se de 2%, şi că aşteptările privind şomajul şi veniturile consumatorilor indică deteriorarea ambilor indicatori.

Factorii care au contribuit la modificarea normelor privind creditul de consum se referă la aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei, riscul asociat bonităţii clienţilor şi colateralului/garanţiilor. Totuşi, ponderea băncilor care au revizuit în trimestrul al doilea clauzele contractelor de credit este în scădere.

"Se constată la nivelul populaţiei o tendinţă de ajustare a apetitului pentru consum, ca urmare a evoluţiilor şi a perspectivelor aferente pieţei muncii. În structură, cererile pentru cardurile de credit au fost mai puţin afectate decât celelalte tipuri de credite de consum. Pentru trimestrul următor, băncile anticipează o revenire a cererii în teritoriu pozitiv", se menţionează în sondaj.

Referitor la împrumuturile ipotecare, factorii care au contribuit la modificarea normelor se referă la aşteptările privind situaţia economică generală şi piaţa imobiliară (modificarea probabilităţii apariţiei unei creşteri sau scăderi rapide şi accentuate a preţurilor imobilelor), dar şi schimbarea ponderii creditelor neperformante pentru locuinţe în portofoliul băncii.

Înăsprirea termenilor creditării ipotecare şi-a continuat tendinţa de temperare în trimestrul al doilea, potrivit documentului publicat de BNR.

"Cererea de credite ipotecare a consemnat o nouă scădere în trimestrul doi, aşa cum au anticipat băncile în intervalul anterior. De această dată, diminuarea cererii a avut o amploare mai redusă, procentul net al băncilor care au resimţit-o fiind de aproximativ 25%. Scăderea numărului solicitărilor se datorează evoluţiei şi perspectivelor pieţei imobiliare, (care a înregistrat corecţii semnificative ale preţurilor încă de la sfârşitul lui 2008), aşteptărilor populaţiei privind situaţia fiananciară şi şomajul în următoarele 12 luni (care s-au deteriorat încă din ultimele trei luni ale anului trecut), precum şi restrângerii ofertei de împrumuturi (prin înăsprirea standardelor şi termenilor de creditare)", se mai spune în sondaj.

Estimările băncilor pentru perioada următoare indică o oarecare revigorare a cererii de credite ipotecare, posibil favorizată şi de lansarea programului guvernamental "Prima Casă".

În sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au înăsprit şi în trimestrul al doilea, dar tendinţa a fost de atenuare, iar procentul net al băncilor care au procedat la astfel de măsuri s-a înjumătăţit faţă de ultima parte a anului 2008.

"Efectul cumulat al ultimelor cinci trimestre consecutive de înăspriri face ca gradul de restrictivitate al standardelor de creditare pentru companii să fie în prezent la un nivel considerabil. Aşteptările băncilor pentru următoarele trei luni indică o evoluţie asemănătoare ultimului trimestru. În structură, IMM-urile continuă să resimtă cel mai pregnant înăsprirea standardelor de creditare, indiferent de maturitatea creditării. Companiile mari se află într-o poziţie mai bună. (..) În continuare, băncile anticipează o uşoară înăsprire a standardelor de creditare la nivelul tuturor companiilor, sensibil mai pronunţată pe scadenţele lungi", potrivit sondajului realizat de BNR.

Cererea de credite a rămas în teritoriu negativ pentru al doilea trimestru consecutiv, dar băncile se aştepată pentru perioada următoare la stoparea acestei evoluţii.

La nivel agregat, s-a manifestat o restrângere a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare în cazul a peste 40% din băncile din sistem, contrar evoluţiei preconizate.

Cauzele principale pentru restrângerea cerereii de creditare din partea companiilor vizează scăderea activităţii economice, dar şi condiţiile de creditare semnificativ înăsprite în ultimul an.

Instituţiile de credit se aşteaptă ca în trimestrul al treilea din 2009 cererea de credite pe maturităţi scurte să se menţină la nivelul trimestrului anterior, în timp ce pe scadenţe mai îndelungate să se reducă suplimentar.

Riscurile asociate companiilor au sporit, majoritatea sectoarelor înregistrând, în opinia creditorilor, deteriorări pronunţate.

Băncile consideră că riscul de credit s-a majorat în toate ramurile economiei naţionale, mai puţin sectorul energetic, cea mai pronunţată deteriorare manifestându-se în continuare la nivelul sectorului tranzacţiilor imobiliare şi al construcţiilor. Un risc de credit în creştere semnificativă faţă de trimestrul anterior a fost semnalat şi în comerţ, turism, industria financiară, transport, comunicaţii şi alte servicii.

Din punct de vedere al accesului la finanţare, situaţia IMM-urilor cunoaşte o nouă înrăutăţire, iar cauza cea mai probabilă o reprezintă majorarea numărului de insolvenţe care afectează în principal acest segment al companiilor.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la bază un chestionar care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80% din împrumuturile neguvernamentale.

Opiniile acoperă evoluţiile din ultimele trei luni şi aşteptările privind următoarele trei luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici