Băncile ţin clienţii mici captivi în credite cu dobânzi mari, acuză oamenii de afaceri

Cei patru milioane de clienţi care au credite în derulare erau ţinuţi captivi prin comisioanele usturătoare de rambursare anticipată şi obli­gaţi astfel să plătească dobânzi foarte mari, prin care băncile îşi acopereau propriile costuri şi pierderi din împrumuturile proaste vândute în trecut, este concluzia la care au ajuns patru oameni de afaceri invitaţi la dez­baterea ZF Ex­pert de la care au absentat însă chiar cei direct impli­caţi - bancherii şi autorită­ţile de reglementare.

20 afișări
Imaginea articolului Băncile ţin clienţii mici captivi în credite cu dobânzi mari, acuză oamenii de afaceri

Băncile ţin clienţii mici captivi în credite cu dobânzi mari, acuză oamenii de afaceri (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Oamenii de afaceri apreciază la unison noile reglementări privind creditele pentru consumatori introduse prin Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 - care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă, dar şi legarea dobânzilor de indicatori transparenţi - pentru că simt indirect presiunea pusă de bănci asupra consumatorilor. Plata ratei la credit este principala preocupare a majorităţii celor îndatoraţi, iar doar puţinii bani care mai rămân sunt orientaţi spre consum.
"Băncile au găsit soluţia când au văzut că nu mai au clienţi noi: să meargă cu dobânzi mai mari pe clienţii vechi. Să transmiţi toate probleme tale clientului este inacceptabil", spune Dan Şucu, proprietarul producătorului de mobilier Mobexpert. El consideră că toţi jucătorii din economie ar trebui să împartă povara crizei, inclusiv prin scăderi ale preţurilor, însă băncile au majorat în 2009 dobânzile, în special pentru consumatori.

Citeşte mai multe despre dobânzile practicate de bănci pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici