„Banii băieţilor deştepţi au părăsit primii Grecia“, ţara din Uniunea Europeană cu cea mai inegală distribuţie a veniturilor în rândul populaţiei

Băncile greceşti rămăseseră miercuri cu lichidităţi de un miliard de euro, cu toate că retragerile de la bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi de persoană, şi în doar câteva zile sistemul sistemul riscă să rămână fără bani fizici. În câteva săptămâni, importatorii nu vor mai avea nimic în stoc. În mai puţin de o săptămână consumul s-a redus cu 70%.

829 afișări
Imaginea articolului „Banii băieţilor deştepţi au părăsit primii Grecia“, ţara din Uniunea Europeană cu cea mai inegală distribuţie a veniturilor în rândul populaţiei

„Banii băieţilor deştepţi au părăsit primii Grecia“, ţara din Uniunea Europeană cu cea mai inegală distribuţie a veniturilor în rândul populaţiei (Imagine: HEPTA)

Fie că acceptă, fie că resping la referen­dum condiţiile propuse de creditorii inter­na­ţio­nali pentru continuarea finanţării ţării, viaţa lor va fi oricum dificilă. Cine va suporta greul? După izbucnirea crizei datoriilor, „banii băieţilor deştepţi” au părăsit primii Grecia. Pentru moment, efectele restric­ţio­nării mişcării capitalului impuse săptămâna aceasta pentru a stăvili retragerile masive din depozitele băncilor sunt limitate în parte de cantităţile mari de lichiditate din portofele sau păstrate „la saltea”. Dar situaţia dă semne de înrăutăţire.

„Ca în Coreea de Nord“

„Consumul s-a redus cu 70%. Nimeni nu mai are încredere în nimeni, astfel că nicio tranzacţie nu se mai face între angrosişti şi retaileri”, a afirmat pentru The Guardian Vassilis Korkidis, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Comerţului Elen. Importatorii locali nu-şi mai pot plăti furnizorii deoarece tranzacţiile prin intermediul băncilor sunt restricţionate. Băncile sunt închise de luni. Peste jumătate din alimentele şi materiile prime vândute în Grecia sunt importate. „Multinaţionalele pot trimite bani în afară, dar companiile locale nu”, a spus Korkidis.

Citeşte mai multe despre criza din Grecia pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici