Barroso consideră că Germania putea face mai mult pentru zona euro

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat, marţi, că Germania putea să facă mai mult pentru a susţine economia zonei euro şi a cerut ţării să îşi asume mai bine rolul de motor în Europa.

155 afișări
Imaginea articolului Barroso consideră că Germania putea face mai mult pentru zona euro

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În forma sa actuală, piaţa unică europeană îi permite Germaniei să profite enorm de avantajul său competitiv" în materie de tehnologie şi industrie, a apreciat Barroso în cadrul unui discurs rostit la Frankfurt.

În schimb, "Germania ar putea face mai mult pentru a le permite celorlalţi să îşi prezinte atuurile", mai ales printr-un "acces liber şi fără piedici" la piaţa serviciilor în Europa, în special în Germania, sau prin salarii într-un acord mai bun cu productivitatea germană, a declarat el.

"Răspunsul nu este ca economiile puternice să plătească pentru economiile slabe", a considerat portughezul, adăugând că "lucrul de care avem cu adevărat nevoie este să corectăm dezechilibrele macroeconomice existente, în principal în cadrul zonei euro. Acolo poate contribui Germania".

În cursul ultimelor luni, Germania a acţionat în conformitate cu propriile interese, dar acest lucru nu este o problemă, având în vedere că acest lucru este compatibil cu Uniunea Europeană în ansamblul său. Este tocmai ceea ce este Europa, apărarea intereselor noastre naţionale în mod colectiv", a continuat preşedintele Comisiei Europene.

"Germania trebuie să îşi asume cel mai înalt nivel de leadership în Europa. Utilizaţi-l mai bine", s-a adresat el publicului din Frankfurt.

Jose Manuel Barroso, care îşi va încheia mandatul anul viitor, a apreciat că euro a fost "un succes", aducând atât stabilitate monetară, cât şi dobânzi scăzute în Europa. "O vastă majoritate (de europeni) susţine euro după cinci ani de criză", a salutat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici