Băsescu a promulgat legea privind comercializarea produselor alimentare

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare.

245 afișări
Imaginea articolului Băsescu a promulgat legea privind comercializarea produselor alimentare

Băsescu a promulgat legea privind comercializarea produselor alimentare (Imagine: Petrica Tanase/Mediafax Foto)

Legea comercializării produselor alimentare a fost aprobată de Camera Deputaţilor în 16 septembrie şi reglementează relaţiile dintre furnizorii şi comercianţii de produse alimentare, pentru a preveni practicile anticoncurenţiale ale reţelelor de magazine.

Potrivit actului normativ, este interzis comercianţilor să impună furnizorilor plata unor servicii care nu au legătură directă cu operaţiunea de vânzare şi nu sunt cuprinse în preţul de achiziţie. De asemenea, comercianţii nu au dreptul să impună furnizorilor să-şi vândă produsele la un preţ egal sau mai mare altor comercianţi, iar delistarea unui produs de la raft poate fi făcută doar cu o notificare prealabilă cu două luni a furnizorului.

Legea intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) au apreciat că această lege este anticoncurenţială, va duce la falimente în industrie şi va determina retailerii străini să oprească investiţiile directe realizate în România.

La rândul său, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, aprecia că intrarea în vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea determina scăderi ale preţurilor pentru consumatorii finali cu până la 30%, în câteva luni, iar producătorii români nu vor mai nevoiţi "să stea mereu în genunchi la poarta supermarketului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici