Băsescu: Nu există motive de panică pe pieţe

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, vineri seară, "nu există motive de panică pe pieţe", precizând că România are o rezervă consistentă la Ministerul Finanţelor, cu care "poate face faţă oricăror evenimente".

217 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu există motive de panică pe pieţe

Băsescu: Nu există motive de panică pe pieţe (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele Băsescu a spus că ar dori să aşeze "puţin calmul" şi a adăugat că vineri nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România.

"A fost doar un proces democratic, desfăşurat în Parlament, care a probat că Guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentară. Ca atare, conform aceloraşi principii democratice care ne validează majorităţile numai în Parlament, opţiunea pentru Victor Ponta a fost cu atât mai legitimă", a apreciat şeful statului.

Traian Băsescu a spus că doreşte să transmită câteva lucruri care sunt esenţiale pentru România, exact pentru a nu da ocazia de a se crea o panică, o agitaţie inutilă.

"Misiunea FMI rămâne, la nivel tehnic şi îşi continuă activitatea, urmând ca după validarea Guvernului, să se facă şi discuţiile pe conţinutul scrisorii, desfăşurându-se în continuare misiunea de evaluare a stadiului îndeplinirii acordului cu Fondul, UE şi Banca Mondială", a apreciat şeful statului.

El a mai declarat că în momentul de faţă nu există motive de panică pe pieţe, cu atât mai mult cu cât este cunoscut faptul că România are o rezervă la Ministerul de Finanţe, consistentă, de 5 miliarde de euro, cu care poate face faţă oricăror evenimente şi un program de împrumut de la Banca Mondială, de 1 miliard de euro, pe termen lung.

Băsescu a făcut şi o comparaţie, arătând că Guvernul Boc a preluat guvernarea cu zero resurse. "Până şi din cele 3,1 miliarde din privatizări, din Fondul de Dezvoltare, 1,3 miliarde de euro fuseseră cheltuite, iar dobânzile la care România se putea împrumuta erau de 14,26%, în timp ce în prezent România s-a împrumutat pe piaţa internă cu 6,6%.

Preşedintele a spus că acest lucru arată o rezervă de credibilitate pentru România. „România nu are niciun motiv de panică”, a repetat el, adăugând că totul este în limite democratice şi controlabil din punct de vedere al siguranţei statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici