Băsescu: România trebuie să aibă un acord precautionary cu FMI, cu eventuale fonduri de la UE

România trebuie să continue relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) printr-un acord precautionary, pentru stabilitate financiară, iar eventuale fonduri să fie atrase de la Uniunea Europeană, din sumele puse la dispoziţia statelor din afara zonei euro, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

35 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România trebuie să aibă un acord precautionary cu FMI, cu eventuale fonduri de la UE

Băsescu: România trebuie să aibă un acord precautionary cu FMI, cu eventuale fonduri de la UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Legat de Fondul Monetar Internaţional, nu ştiu care va fi în final abordarea Guvernului, dar abordarea mea esta că va trebui să continuăm cu FMI fără să luăm bani de la Fond. Dacă vom ajunge la concluzia că ne convine să luăm bani pentu a nu mai absorbi banii de pe piaţă, să-i lăsăm la dipoziţia proceselor de creditare pentru firmele româneşti, putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeană, care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Deci, punctul meu de vedere este că va trebui să continuăm cu un precautionary agreement cu Fondul Monetar Internaţional, alături de Banca Mondială şi Uniunea Europeană, având ca obiective consolidarea fiscală", a spus Băsescu miniştrilor.

El a precizat că viitorul acord cu FMI trebuie să aibă ca obiectiv absorbţia fondurilor europene şi combaterea muncii la negru.

"Avem 4,4 milioane de salariaţi oficial înregistraţi şi 1,68 milioane muncă la negru. Deci, nu se mai poate tolera această situaţie, cei care muncesc la negru nu beneficiază nici de plata contribuţiilor la pensii din partea angajatorilor, nici de partea contribuţiilor la sănătate. Deci, aceşti oameni sunt lăsaţi în aer pur şi simplu. Este obligaţia noastră să găsim formulele prin care să scoatem la suprafaţă munca la negru, pentru că ea face foarte mult rău oamenilor, nu numai bugetului", a adăugat preşedintele.

Şeful statului a participat la şedinţa de miercuri a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici