Băsescu: Subiectul Roşia Montana va fi discutat în CSAT, "cu expertiza pe masă"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la OTV, că subiectul legat de proiectul minier de la Roşia Montană va fi discutat în CSAT, "cu expertiza pe masă", precizând că sunt aşteptate rezultatele acestei expertize.

188 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Subiectul Roşia Montana va fi discutat în CSAT, "cu expertiza pe masă"

Băsescu: Subiectul Roşia Montana va fi discutat în CSAT, "cu expertiza pe masă" (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

"Aştept rezultatele expertizei. În orice caz, nu eu voi fi cel care ia decizia. Subiectul va fi în CSAT, cu expertiza pe masă", a spus el, răspunzând unei întrebări.

Guvernul va solicita acordul Comisiei Europene pentru derularea proiectului Roşia Montană, principala problemă fiind legată de utilizarea cianurilor în exploatarea minieră, au declarat, în urmă cu o săptămână, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

"Exploatarea cu cianuri este principala problemă legată de acest program. Derularea proiectului depinde de acordul Comisiei Europene", au arătat sursele citate.

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană, dar pe baza unor expertize interne şi internaţionale, concomitent cu realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în timp ce statul român controlează 19,3% din acţiuni, prin compania Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,7% din titluri. Reprezentanţii RMGC au arătat în luna octombrie că este în derulare o majorare de capital social cu 597,6 milioane de lei, de la 14,99 milioane lei la 612,6 milioane de lei, operaţiune în urma căreia toţi acţionarii îşi vor menţine participaţiile.

Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocând în special problemele de mediu care ar urma să fie provocate de această investiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici