BCE a majorat dobânda de politică monetară la 1,5%

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, cu efect din 13 iulie, decizie anticipată de majoritatea analiştilor, şi a indicat că va continua politica de înăsprire a creditării pentru a ţine sub control inflaţia.

188 afișări
Imaginea articolului BCE a majorat dobânda de politică monetară la 1,5%

BCE a majorat dobânda de politică monetară la 1,5% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul Guvernatorilor BCE a adoptat joi "majorarea ratei dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare cu 25 puncte de bază, până la 1,50%, începând cu operaţiunea care urmează să fie decontată la data de 13 iulie 2011", se arată într-un comunicat transmis joi de instituţie.

Totodată, BCE a ridicat dobânda la facilitatea de creditare marginală cu 0,25 puncte, la 2,25%, şi dobânda la facilitatea de depozit cu 0,25 puncte procentuale, la 0,75%.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat într-o conferinţă de presă că instituţia urmăreşte foarte atent riscurile de creştere a preţurilor, transmite Reuters.

"Vom continua să monitorizăm foarte atent toate evoluţiile care pot duce la creşterea riscurilor la adresa stabilităţii preţurilor", a spus Trichet.

Anterior conferinţei de presă, ananliştii au spus că o astfel de exprimare va arăta că în acest an va avea loc încă o majorare de dobândă.

Inflaţia din zona euro s-a menţinut în iunie la 2,7%, sub aşteptări, dar peste ţinta BCE de până la 2%.

Trichet a mai spus că politica monetară a băncii continuă să susţină economia, chioar şi după majorarea de joi a dobânzii cheie.

Şeful BCE a avertizat că există riscuri care pot influenţa negativ dezvoltarea economică, datele indicând că a avut loc o încetinire a creşterii.

În urma declaraţiei, euro a atins un minim al şedinţei de 1,4219 dolari pe unitate, dar şi-a revenit apoi la 1,4256 dolari pe unitate, în scădere cu 0,3% faţă de închiderea de miercuri.

Redresarea euro a fost determinată de comentariile lui Trichet referitoare la aceptarea în continuare a obligaţiunilor Portugalia drept garanţii pentru împrumuturile acordate băncilor din această ţară.

"Am decis să suspendăm aplicarea pragului minim pentru ratingurile obligaţiunilor portugheze acceptate drept garanţii", a spus Trichet.

Moody's a retrogradat în această săptămână ratingul Portugaliei cu patru trepte, la nivelul "Ba2", nerecomandat pentru investiţii, măsură care a şocat pieţele financiare şi a pus sub semnul întrebării eforturile europenilor de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.

Analiştii consideră că decizia indică un anumit grad de flexibilitate din partea BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici