BCE: Dezechilibrele bugetare pun în pericol uniunea monetară europeană

Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că dezechilibrele bugetare din zona euro pun în pericol perenitatea uniunii monetare europene, potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a instituţiei.

502 afișări
Imaginea articolului BCE: Dezechilibrele bugetare pun în pericol uniunea monetară europeană

BCE: Dezechilibrele bugetare pun în pericol uniunea monetară europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dezechilibrele bugetare din zona euro, în ansamblul lor, şi situaţia gravă din anumite state membre, luate individual, pun în pericol stabilitatea, creşterea economică şi locurile de muncă, precum şi perenitatea uniunii monetare europene", se arată în documentul realizat de economiştii BCE, între care şi germanul Jurgen Stark, care este demisionar.

Pentru a ieşi din această situaţie, ei sugerează din nou consolidarea managementului finanţelor publice din fiecare stat din zona euro, prin intermediul unei instanţe supra-naţionale, pentru evitarea derapajelor.

În scopul îmbunătăţirii guvernanţei şi evitării repetării crizei actuale, toate deficitele planificate la peste 3% din PIB ar trebui să fie aprobate de guvernele zonei euro, prin majoritate calificată, propun economiştii BCE.

Ei sugerează că acest rol ar trebui să revină consiliului Ecofin, care reuneşte miniştrii Finanţelor şi Economiei din UE.

Statele trebuie totodată să se angajeze să corecteze derapajele bugetare din trecut, fără concesii, potrivit documentului, care menţionează plafonul de îndatorare adoptat de Germania. Autorităţile germane care s-a angajat să înregistreze deficitele structurale într-un cont separat, care să fie echilibrat în timp.

În plus, o ţară care va cere ajutor prin Mecanismul european de stabilitate ar trebui să fie sub tutelă judiciară, dacă programul său de ajustare eşuează, potrivit BCE.

În prezent, trei ţări beneficiază de sprijin financiar din partea partenerilor europeni şi a FMI, Grecia, Irlanda şi Portugalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici