Berceanu vrea un "spaţiu fiscal" de 2 mld. euro pentru a accesa credite de la UE, BEI şi BERD

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, va solicita Guvernului "un spaţiu fiscal" prin care instituţia să poată cheltui circa două miliarde euro în următorii trei ani, pentru proiecte aferente Coridorului IV pan-european, bani care vor veni de la UE, BERD şi BEI.

26 afișări
Imaginea articolului Berceanu vrea un "spaţiu fiscal" de 2 mld. euro pentru a accesa credite de la UE, BEI şi BERD

Berceanu vrea un "spaţiu fiscal" de 2 mld. euro pentru a accesa credite de la UE, BEI şi BERD (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Avem nevoie de această aprobare specială pentru spaţiu fiscal pentru un număr de proiecte separat de restul, pentru că altfel nu avem cum să ieşim din acest cerc vicios în care proiectele nu se mai termină. Am vorbit despre acest lucru şi cu prim-ministrul şi cu ministrul de Finanţe", a declarat, miercuri, Berceanu, prezent la comisiile reunite ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului de stat pe acest an.

Ministrul a spus că aproximativ 80% din bugetul ministerului pe care îl conduce, respectiv 7,8 miliarde de lei, reprezintă investiţii.

"Investiţiile nu pot face grevă, şi dacă trebuie să tăiem de undeva, tăiem de aici. Din bugetul ministerului, de 10,85 miliarde de lei, cam 80% sunt bani care merg direct în investiţii", a spus Berceanu.

El a reluat ideea potrivit căreia bugetul Ministerului Transporturilor ar trebui să reprezinte 3,5% din PIB, dar şi că proiectele finanţate de la Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) nu pot fi începute fără a fi asigurate sume de la bugetul de stat pentru cofinanţarea proiectelor.

Referitor la preluarea metroului de către Primăria Bucureşti, Berceanu a spus că este de acord cu acest proiect, însă municipalitatea nu poate susţine investiţiile şi nici subvenţia pentru călătoria cu metroul.

"Cu mare plăcere semnăm toate hârtiile. Chiar şi mâine dimineaţă, însă Primăria nu are de unde să dea subvenţia de 500 milioane lei anual şi nici alte miliarde euro pentru investiţii", a spus Berceanu.

Pe teritoriul României, coridorul IV Paneuropean se desfăşoară pe traseul Curtici, Arad, Sibiu, Braşov, Bucureşti şi Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici